Българската държава е в дълг на възрастните хора

Българската държава е в дълг на възрастните хора

01 октомври 2015  |   0 коментара

Трябва да се гарантират достойни пенсии, достъп до здравеопазване, сигурност и уважение към възрастните хора

Коментар на народния представител, член на парламентарната здравна комисия и председател на Националната женска организация на ВМРО д-р Султанка Петрова по повод Международния ден на възрастните хора, отбелязван на 1 октомври

Социалната и здравна политика в страната ни в момента не позволява на възрастните хора да живеят достойно. Налице е неадекватна на нуждите на обществото пенсионна система и ограничен или напълно липсващ достъп до медицински грижи.

Основополагащо е социалната политика да бъде съобразена с особеностите на българското обществено-икономическо развитие. Осигуряването на достойни старини според ВМРО трябва да включва както непрекъснатото увеличаване на пенсиите, така и обвързване на пенсионната възраст със средната продължителност на живот. Използването на опита и квалификацията на пенсионерите трябва да е предмет на специална програма на правителството.

Що се касае до здравния статус на възрастните хора в България картината е още по-притеснителна. От една страна е физическата, а от друга финансова възможност на тази група в обществото да се възползва от медицинските услуги, предлагани от държавата. В тази връзка е и предложението ни за започването на пилотен проект в София по изграждане на дом за възрастни хора, преживели операции или тежки интервенции, които налагат медицински грижи. А после - такива места да се разкрият и в страната. Не по-малко наложително е да се обсъди възможността за намаляване на ДДС върху лекарствата, което е дългогодишна инициатива на ВМРО. Издевателство върху бедния и болен български народ е да облагаме с 20 % медикаменти, от които зависят животът и здравето на хората. Следващият аспект на проблема с достъп до здравеопазване е състоянието на мрежата от лечебни заведения в страната, което в най-голяма сила засяга малките и отдалечени населени места, предимно населени с възрастни хора. Недопустимо е във времената, в които живеем, е да има градове и села без аптеки, а специализираните болници да са концентрирани в големите градове. Преди дни пък Сметната полата обяви, че над 200 000 българи са лишени от достъп до Спешна помощ. Напълно недопустимо е такава част от обществото да е поставено в състояние на оцеляване. Нямаме гаранция и, че тази статистика е изчерпателна. Едно от предложенията на ВМРО, формулирано след разговори с представители на гилдията на фелдшерите, е активното им включване в здравната система на тези забравени региони.

Възрастните хора са основен стълб на обществения организъм. Дългогодишният им труд предполага в годините на пенсионна възраст те да бъдат обслужвани на високо ниво, да живеят сигурно, с достойнство, така както са работили. Не приемам разпространяваните тези, че те са бреме, че към тях се насочва огромен ресурс от днешния бюджет. Не, напротив, възрастният човек живее в мизерия. Докато в западноевропейските държави третият етап от живота – пенсионният, е време на заслужено спокойствие и материална осигуреност, то в България това е време на лишения, трудности и отхвърляне от обществото.

Националната женска организация на ВМРО през годините на своето функциониране е посветила дейността си в подкрепа на пенсионерите. За нас е мисия да им покажем, че те не са сами, забравени и не трябва да са нямащи. Те заслужават и нашето уважение, и нашата съпричастност. ВМРО ще продължи да бъде там – в домовете за възрастни хора, в клубовете им, ще бъдем в помощ. Въпреки благотворителните инициативи и доброволческите начинания на организации като нашата, ангажиментът на държавата трябва да се изпълнява и с колегите народни представители ще съблюдаваме за това, както и за приемане на пакети социални и здравни мерки, които да бранят солидарността и отговорността към нашите родители. 

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *