Българи от Македония проведоха 95-и конгрес в Мичиган

Българи от Македония проведоха 95-и конгрес в Мичиган

13 септември 2016  |   0 коментара

Източник: Chicago.bg

Македонската Патриотична Организация от САЩ и Канада проведе своя 95-и конгрес. Две са основните идеи, заложени в устава на организацията. Първият е за свободна, самостоятелна и независима Република Македония. Вторият е за етническото българско население в Македония.

МПО смята, че цялото македонско население се състои от етническо българско население. Политическата идея на тази организация е да бъдат признати демократичните, просветните, културните, националните и всички други права на всички общности, които живеят в Македония: албанци, власи, сърби, гърци, цигани …, с процентен превес на българската народност в Македония.

Ежегодният конгрес на МПО съществува от 1922 година и се провежда в градове от Щатите и Канада в уикенда на Деня на труда. От обикновена годишна среща конгресът постепенно се е разраснал в празник на македоно-българското културно наследство, обичаи и традиции в САЩ и Канада.

Тази година конгресът се проведе в Гранд Рапидс, Мичиган под мотото „95-т Конгрес на МПО – 95 години българщина в САЩ и Канада“. Програмата започна със събрание на представителите на отделните организации по секции. Вечерта премина с традиционните песни и хора. В полунощ имаше пица-парти, а до сутринта се пяха атриотични песни на фона на музикалния съпровод на 14-годишния Павел Топалов, син на доктор Миле Топалов от секцията в Охайо. Д-р Топалов е родом от село Богданци, Вардарска Македония.

Програмата включваше още изложба от исторически снимки от изминали конгреси на МПО.

Колекционерът на български народни носии Марвин Мейли от Гранит Сити показа част от уникатите си. Мейли е син на българка от Македония, а баща му е немец. С годините той е събрал огромна колекция и притежава повече носии от етнографските музеи в България.

Годишният конгрес представлява също така и форум за честване и признание на отличили се македонски българи, както и възможност за видни български лектори да изразят съвременните проблеми на диаспората в Северна Америка.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *