Българи и македонци заедно се поклониха пред делото на Гоце Делчев

Българи и македонци заедно се поклониха пред делото на Гоце Делчев

08 май 2018  |   0 коментара

Стотици се присъединиха към шествията по централните улици на Благоевград за годишнината от гибелта на великия войвода

На 4 май – денят, в който се навършват 115 години от гибелта на великия революционер и войвода от ВМРО Гоце Делчев, в Благоевград българи и македонци се включиха в общо факелно шествие, за да отдадат почит към героя.

Шествието бе и за защита на името „Македония“. То започна от паметника на Тодор Александров, премина по централните улици на Благоевград и достигна паметника на Гоце Делчев. Там признателните граждани поставиха венци и цветя.

След сключването на Договора за добросъседство между двете страни това е първото общо отбелязване на паметта на революционера.

Това е и поредната братска проява на хората от двете страни на границата, която се противопоставя на опитите на неприятелски трети страни да посягат върху общата ни история.

Македония не е само име, Македония е наша обща история, традиция, памет. Наша, на нас - братята от двете страни на Деве баир, каза евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки пред събралите се да отдадат почит към Делчев граждани на България и Македония.

В паметното събитие участваха и народният представител Атанас Стоянов, който е заместник-председател на ВМРО, заместник областният управител на Благоевградска област Иван Стоянов и много членове и симпатизанти на ВМРО.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *