България остава без българи

България остава без българи

03 септември 2014  |   2 коментара

България остава без българи. Това показват анализите на негативните тенденции през последните 20 години за здравното и демографско състояние на нацията. Това пък оказа пагубно влияние върху развитието на страната ни, пише в коментара си д-р Султанка Петрова, председател на Националната женска организация на ВМРО.

Почти 80% от населението на България живее в градовете, 22% са хората над 60-годишна възраст, като значително намалява възрастовата група от 0-17 г., разказва тя за стряскащата статистика.

Според нея над 2 милиона българи са напуснали родината - изучени и подготвени професионалисти и кадри, които са предпочели сигурността, спокойствието и добрата заплата в чужбина.

Д-р Петрова цитира експерти като посочва, че една от водещите причини за демографската криза е високата смъртност: детска, майчина и на хора в средна възраст.

„Никой не обръща внимание на рязкото увеличение на денталните заболявания, като 92% от хората в активна възраст са с липсващи зъби и 28% при децата до 18 години, което показва, че почти цялото население е обхванато от дентални заболявания: кариеси, парадонтози, зъбно-челюстни деформации и др.“, възмущава се тя.

Друг тревожен факт, според д-р Петрова, е затлъстяването, което е свързано с ниската физическа активност и нездравословен начин на живот.

Бедността е най-големият фактор за риска от заболявания, според СЗО. Тежката социална и икономическа обстановка промениха из основи условията на живот за почти всички семейства, което наложи отлагане раждането на първо дете.

Хората бяха принудени да поемат рискове, да спестяват, да стягат колани, да се лишават от храна, дрехи и лекарства.

Условията за раждане и отглеждане на дете станаха рисков фактор, поради несигурни семейни доходи, безработицата, лошо медицинско обслужване, липса на социална помощ, подкрепа и услуги.

Българинът затъна в мизерия, немотия, недоимък, като напълно се срина жизненото му равнище.

„В основата на всичко е човешкият фактор. Без него всички модели на демокрация, развитие на икономика, финанси, социална политика и други са безсмислени. Затова са нужни спешни решения на актуалните и неотложни проблеми, ако искаме в България да живеят българи“, анализира председателят на НЖО.

Д-р Петрова е убедена, че коалиция „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ има потенциала да се изправи лице в лице с демографската кризата, която може да бъде решена в рамките на нова система, насочена към активни действия от страна на държавата: актуализиране на законодателството, установяване на справедлива социална система, създаване на нови работни места, активни мероприятия свързани с майката, детето, семейството и възрастните хора, вземане на спешни решения за регулиране броя и структурата на населението: регулиране на раждаемостта и миграциите.

„Нужни са спешни и неотложни мерки, за да има българи в България“, емоционално завършва д-р Петрова.

Коментари

  • Цветелина

    септември 05, 2014 в 7:58

    Лошо, Седларов, лошо.

  • M

    октомври 26, 2014 в 5:59

    Между другото, една причина да съм напуснал България и да не искам да се връщам е ширещите се расизъм и ксенофобия сред българското общество. За съжаление вашата партия не предлага решения, а само утежнява проблема. Не ми харесва да се сблъсквам в центъра на София с бръснати младежи, принадлежащи към ВМРО...

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *