България - обединителят на Западните Балкани

България - обединителят на Западните Балкани

11 декември 2017  |   0 коментара

Регионът трябва да се успокоява, а не да се търси разединение

Западните Балкани са регионът, в който България би могла и трябва да играе ролята на стабилизиращ фактор, още повече, че има и своята роля като страна членка на НАТО и на ЕС, и не само заради предстоящите шест месеца на европредседателството.

Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов на конференцията „България между Западните Балкани и Черно море - история и геополитика“, която се проведе н 9 и 10 декември в София. Форумът е организиран от фондацията „Нова посока“ (New Direction), в него участваха дипломати, политици и експерти. Събитието се проведе под егидата на Каракачанов.

Трябва да се стремим да лансираме и осъществяваме политика на успокояване на Балканите, на търсене на нормално мирно и справедливо решаване на съществуващите проблеми, а не да се включваме в едни или други комбинации, които водят само до разделение в региона. И затова проектът, който се развива - Черно море-Адриатика, коридор номер 8, е от изключително значение и за икономиката на целия регион, както и за стабилността, посочи Каракачанов, цитиран от БТА.

Каква ще бъде обаче ролята на България в това геополитическо пространство зависи от мъдростта, грамотността, отговорността и решителността на българските политици, коментира още той.

И България, и Албания са държави членки на НАТО. Македония, въпреки споровете си с Гърция, е въпрос на време също да стане член на НАТО. Това засилва и стабилизира присъствието на алианса, а и на европейските институции в перспектива, в региона на Балканите, които продължават да бъдат проблемния регион на Европа, отбеляза вицепремиерът.

По думите му България не може да бъде страничен наблюдател на процесите. В целия този регион тя има своите морални ангажименти към българските общности в Украйна, в Македония, в Сърбия, където България трябва да води политика на културно подпомагане на тези хора. Тъй като тези наши общности живеят в суверенни държави, ние трябва да се стремим максимално добре да поддържаме и да развиваме отношенията си с тези държави, посочи Красимир Каракачанов.

Няма съмнение, че днешните времена, в които живеем и се налага да управляваме процеси, са най-важните събития в историята ни от поне век насам, коментира евродепутатът Ангел Джамбазки, който открои като изключително важни отношенията ни с Република Македония, с Албания, и добави, че присъединяването им към ЕС е задължително условие, за да има стабилност на Балканите.

Изключително важно за нас е и да поддържаме добри отношения с държавите в района на Черно море, в които има и големи български общности, посочи Джамбазки.

Ролята на България като стабилизиращ фактор изтъкна също председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев, който акцентира и върху българските общности в чужбина, които са се интегрирали добре в съответните общества, и могат да бъдат „мост“ между България и съответните държави.

Присъстващите приветства и Антон Киссе, депутат от Върховната рада и председател на Асоциацията на българите в Украйна.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *