България и Македония ще си сътрудничат в областта на военно-почивното дело

България и Македония ще си сътрудничат в областта на военно-почивното дело

24 февруари 2019  |   0 коментара

Заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков и държавният секретар на Министерството на отбраната на Северна Македония Драган Николич проведоха работна среща. Те подписаха протокол за сътрудничество между министерствата на отбраната на двете страни в областта на военно-почивното дело.

Подписаният документ предполага използване на базите на Министерството на отбраната от военнослужещи и цивилни служители на Министерството на отбраната на Република Северна Македония и съответна възможност за почивка на български военнослужещи в Македония.

По време на срещата Величков и Николич обсъдиха въпроси, свързани с военно-техническото сътрудничество, с взаимодействието за извършване на стратегически преглед на отбраната в Северна Македония. Отбелязано бе и доброто сътрудничество между видовете въоръжени сили на двете страни.

Коментирана бе и възможността за създаване на двустранна комисия за обследване на военните паметници и гробища на територията на Република Северна Македония. От страна на българското Министерство на отбраната бе заявена и готовност за обучение на военни лекари от Северна Македония в рамките на курс във Военномедицинска академия.

На срещата присъстваха още Н. Пр. Марян Гьорчев, извънреден и пълномощен посланик на Република Северна Македония, началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната на Република България Илия Налбантов, както и представители на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“.

 

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *