Босилеград осъмна със скъсани плакати на Левски

Босилеград осъмна със скъсани плакати на Левски

19 февруари 2016  |   1 коментар

От Демократичния съюз на българите в Сърбия (ДСБ) изпратиха позиция до медиите във връзка с инцидента от преди дни.

На 18 февруари Босилеград е осъмнал с унишожени плакати на Апостола на българската свобода Васил Левски. Плакатите са поставени във връзка с годишнината от обесването на Левски.

По традиция ДСБ и Културно-информационният център на българите „Босилеград“ почитат годишнини, свързани с живота и делото на Апостола. В града има паметник на Левски, пред който местните българи се събират за отбелязване на национални паметни дати.

След инцидента с разкъсаните плакати от ДСБ заявяват, че няма да участват в тазгодишните мероприятия за Васил Левски, защото не желаят да са рамо до рамо с кмета на Босилеград Владимир Захариев, когото обвиняват за кризата в града.

Припомняме, че евродепутатът Ангел Джамбазки изпрати писмо, с което търси съдействие от сръбските власти, за да се преустанови обезбългаряването и обезлюдяването на Босилеград.

Следва пълен текст на съобщението, изпратено от ДСБ:

През нощта на 17 срещу 18 февруари засега неизвестни извършители са скъсали плакатите с портрета, ръкописа и подписа на Левски със следния надпис: „Апостола на свободата – днес всеки притеснен и потиснат, комуто тежат робските синджири на врата, е напънал всичките си сили – и нравствени, и физически, търси случай да отърси от себе си името роб. Всеки иска да живее свободно и да се наслаждава на Божията природа, всеки иска да бъде човек“.

За случилото се е уведомена полицията в Босилеград.

Демократичният съюз на българите счита, че това е вандалска и оскърбителна провокация срещу всички българи в Сърбия, България и по света. Ние смятаме, че това е част от войната, която кметската власт на Владимир Захариев води срещу организациите и хората, отстояващи националната идентичност, правата, интересите и националната идентичност на българите в Западните покрайнини.

След всичко, което г-н Захариев направи - да не допусне ДСБ на местните избори през 2012 г., опитите да злепостави и закрие КИЦ-а, вандалските покушения срещу паметника на Левски през лятото миналата година и поредната провокация с късането на плакатите на Левски, ДСБ счита, че би било крайно безпринципно и лицемерно към паметта на Апостола да застанем до г-н Захариев при отбелязването на 143-та годишнина от гибелта на Апостола.

Председател

Драголюб Иванчов

Коментари

  • Митре Турунджов

    февруари 22, 2016 в 2:20

    Днешните политически „лидери“ леви и десни, криворазбрано разбират необходимоста от така наречената национална доктрина. Вицепремиерът на Р.България Гжа. Маргарита Попова заявила, цитирам: „Нужен ни е план на нацията, нужна ни е обединителна човеколюбива национална доктрина, за да бъдем здрав мост между Изтока и Запада“. Демек да се покоряваме на доктрините на Европейския Съюз и да бъдем „здрав мост“ между Изтока и Запада, тоет да сме толерантни на милиония поток от „бежанци“ минавщи през България, и абсолюъно нищо не спонена за съдбините на многоизмъчените българи живеещи в близката чужбина, тоест Турция, Гърция, Македония, Румъния и Сърбия, която арогантно и нахално потъпкват елементарните човешки права за която Гжа. Попова много добре знае но по някои неизвестни причини целенасочено мълчи. ДОКОГА!?

    Отговор

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *