Босилеградският кмет подарява на българчетата учебници на сръбски

Босилеградският кмет подарява на българчетата учебници на сръбски

31 октомври 2015  |   1 коментар

Босилеградският кмет подарява на българчетата в града учебници на сръбски език!?!

Това споделя нашата сънародничка от Западните покрайнини Нена Василева в социалната мрежа. Ето целият ѝ разказ:

Вчера вечерта се ровех в социалните мрежи и в страницата във Facebook на Канцеларията на младежта към община Босилеград. Случайно попаднах на един текст (който лично мен не ме изненада) написан на „майчин сръбски език”, подкрепен със снимков материал и публикуван на 15.10.2015 г. Текстът гордо информира босилеградчани, че кметът на община Босилеград е подарил на българчетата в училищата в Босилеград учебници на сръбски език. За да подсигури безплатните сръбски учебниците от които българчетата да се учат на „родна реч, омайна“, о не, пардон, на сръбска, чужда реч – общината е отпуснала почти 5000 евро.

За незнаещите кметът Владимир Захариев е и председател на националния съвет на българското малцинство в Сърбия. Той е човекът, който трябва да защитава правата на българите в Сърбия. Основното право на признатото от Сърбия малцинство е да се обучава на майчин, роден, български език. Но българчета в Босилеград вече 10 години са лъгани и продължават да ги лъжат, че същите учебници, които им ги подаряват, ще бъдат преведени на български език и те ще имат възможността да се обучават от учебници, написани на разбираем, близък, роден, майчин, български език. 

Приятели, унизително и отвратително е! Човекът, който трябва да изисква и да натиска сръбската държава да подсигури учебници написани на български език - да купува и подарява такива на сръбски. Още по-гнусни са снимките направени за спомен с българчетата и сръбските учебници. На тях се вижда как кметът заедно със зам.-председателят на националния съвет - Стефан Стойков, са изпъкнали гордо и са с едни „достойни“ усмивки, и доволни все едно са извършили „велико дело“. Да, те вършат „велико дело”, помагат на Белград по-бързо и лесно да асимилира и обезличи всичко българско в Босилеград. Всъщност да, те си изпълняват доста добре задачата, за която са платени от сръбската държава на чиято служба са.

Скъпи приятели, да, това са хората, които трябва да защитават нашите национални права!

Успях ли да изненадам някого с новината? Категорично не, поне не тези, които познават личността Владимир Захариев! А за тези, които са изненадани ще напиша няколко думи за дейността на кмета и „борбите му” за опазване на българския език, култура и идентичност в Босилеград.

Владимир Захариев е кмет на Босилеград вече почти 15 години. Той е член на крайната СРЪБСКА националистическа и шовинистическа партия на Воислав Кощуница. През първите 10 години от управлението на града той не се сещаше за българския си произход. Три години беше депутат в Сръбската скупщина. Нито веднъж от най-високата трибуна в държавата той не защити правата на българското малцинство в Сърбия. Но през последните години започна да играе една нова роля, ролята на „велик българин, който се грижи за опазването на българщината в Босилеград". Да, той е българин по произход, който само говори, че се грижи за българското в Босилеград, но всъщност само на думи – фактите и реалностите са съвсем различни. А когато фактите говорят и боговете мълчат! А фактите ги виждате и Вие – купува и подарява учебници на сръбски език.

Но да се върнем отново на учебниците.

През 2006 година в Босилеград благодарение на усилията на една шепа истински родолюбци и борци се откри първата паралелка, където обучението да се провежда на български език. Оттогава кметът започна да купува и подарява безплатно на българчетата учебници на сръбски език. Целта е ясна - получавайки безплатни учебници, децата да изразяват желанието си да се обучават на сръбски език. В началото кметът в първия учебен ден, тържествено последван от местни журналисти с камери и фотоапарати, подаряваше сръбските учебниците на българчетата. Но както вече Ви споделих – той започна да играе нова роля, стана на всичкото отгоре и председател на българското национално малцинство. Някак не върви той да подарява учебници на сръбски език. Не върви – но той продължава да го прави! Както и самите Вие виждате, и тази година той обезпечи безплатни сръбски учебници. Но за разлика от предишните години ги подари месец и половина след началото на учебната година и без особена тържественост и медийна изява. Но неговите „опитни” сътрудници и „журналисти” не издържаха на изкушението да не се похвалят с поредното „велико дело” на кмета и го споделиха във социалните мрежи, откъдето аз по случайност научих.

Това са делата на Захариев, а приказките му за опазването на българския език са омайващи, особено ако ги слуша човек, който не го познава. По случайност или не тази година присъствах на две срещи, които кметът проведе с български държавни лица по въпроса, свързан с превода на учебниците от сръбски на български език. Това, което ми направи впечатление е, че той даваше обещанията си в бъдеще неопределено време. ТОЙ ще преведе учебниците, ТОЙ ще реши всички проблеми на българското малцинство! А кога ще го направи? Единственото което чувахме е гордо и уверено заявление, че прави дори невъзможното учебниците да бъдат преведени. 

Първата среща беше навръх Великден. На най-големия и светъл християнски празник кметът увери, т.е. излъга, евродепутатите Андрей Ковачев и Ангел Джамбазки и председателят на ДАБЧ Борис Вангелов, че ВСИЧКО Е УРЕДИЛ и до 1 септември 2015 г. учебниците ще бъдат преведени. Да, ама не - не бяха!

На 21 септември т.г. на празника на общината на гости в Босилеград беше вицепрезидентът на Република България г-жа Маргарита Попова. И на нея беше казано, че той ВСИЧКО Е УРЕДИЛ и някъде към март или април учебниците ще бъдат преведени. Но г-жа Попова е много добре запозната с проблемите на българите в Сърбия и хората, които се опиват да ги „решават” и иронично и с лека усмивка констатира, че те ще бъдат готови в края на учебната година. Не, не, те няма да бъдат преведени и тогава!

Както виждаме от публикацията в социалните мрежи, кметът -  т.нар. „защитник на правата на българите“ в Сърбия купи и подари на децата учебници на сръбски език.

Дела а не думи!

Казал го е Апостолът на българската свобода Васил Левски.

Уважаеми управляващи в Република България, призовавам Ви всеки път, когато лицето Владимир Захариев почука на вратите Ви и търси от Вас помощ и подкрепа (уверявам Ви, че търсената от него помощ не е за бедния и попаднал в безизходица народ в Босилеград, а за да продължава да утвърждава своята власт на средновековен феодален владетел) не слушайте празните му и лъжливи приказки, а погледнете делата му!

Коментари

  • Българчето

    ноември 06, 2015 в 2:43

    Докога този сърбомански *** Захариев ще управлява Босилеград?! Сигурно се чуства удобно под покровителството на "батко" Борисов и така нахално тормози българите от Западните Покрайнини. Изглежда че самите ние в България сме си виновни, че позволяваме да ни управляват продажни и анти-булгарски правителства, който саедно с нашите съседи целенасочено работят за изкопеняването на всичко българско.
    Долъ предателите, България над всичко!

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *