Борис Вангелов: 20 млн. лв. ще стигнат за Министерство за българите зад граница

Борис Вангелов: 20 млн. лв. ще стигнат за Министерство за българите зад граница

03 юли 2019  |   0 коментара

Причината да има такова ведомство е наличието на 4 милиона наши сънародници в чужбина

20 милиона лева ще са достатъчни, за да създадем Министерство за българите зад граница, заяви пред korektno.bg Борис Вангелов – народен представител от ВМРО и бивш шеф на Агенцията за българите в чужбина.

Идеята за създаването на подобна структура бе лансирана преди дни от професор Антоанета Христова.

От ВМРО смятаме, че трябва да има такова министерство. Причината е прозаична – наличието на около 4 милиона българи зад граница. Госпожа Христова говори за емигрантите. Ще я поправя – според мен, ако има ведомство, то трябва да поеме грижата и за хората в историческите ни общности, уточни Вангелов.

Народният представител изброи:

Българите в Украйна са между 500 и 800 хиляди, а като включим и потомците второ, трето поколение от смесени бракове, то може да стигнат и 1 млн. Като добавим българите в Македония, в Сърбия, то българите зад граница са наистина много.

Вангелов сподели лошата практика, която съществува у нас – да коментираме доказано добри практики в чужбина дали са удачни за България. Сума държави имат министерства за диаспорите, заяви депутатът.

Той каза, че ВМРО на всеки 2 години предлагат създаване на Министерство за българите зад граница, но то не е предмет на управленската програма на правителството и не може да поеме ангажимент, че ще се реализира в този мандат.

Вангелов е категоричен, че за новото ведомство не е нужна голяма администрация и голям бюджет. Около 50 човека ще свършат работа и 20 млн. лева годишен бюджет.

В Унгария е 300 млн. евро, но ние не можем да си позволим толкова, отсече Вангелов.

Какво още каза Борис Вангелов по темата вижте във видеото >>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *