Борис Вангелов: Побоят в Габрово е поредният случай на цигански расизъм

Борис Вангелов: Побоят в Габрово е поредният случай на цигански расизъм

10 април 2019  |   0 коментара

Недопустимо е да се случват такива варварства в този до скоро спокоен регион

Като народен представител от ВМРО, избран от Габрово, и като българин остро осъждам жестокия побой над Венцислав Иванов. Бях силно шокиран и ядосан от разпространените от медиите кадри, от които ясно се вижда как три лица от цигански произход с особена агресия и жестокост пребиват младия човек.

От разказа на пострадалото момче и от видеоматериала се вижда необяснима агресия и целенасочена безмилостност при действията на нападателите. Това е недопустимо и е поредното доказателство, че част от циганите се чувстват безнаказани и демонстрират арогантност и жестокост, нападайки жертвите си на групи.

Къде са сега правозащитните организации, които от години усвояват държавни пари за несъстоялата се интеграция? Къде са сега те, за да защитят пребития продавач? Това е лицемерие и родоотстъпничество. Настоявам компетентните органи да разследват дейността им.

За съжаление това не е изолиран случай, а тенденция, която пълзи като епидемия в цялата страна. Ето защо като представител на ВМРО съм категоричен, че повече от всякога има нужда от цялостна концепция за справяне с циганизацията и маргинализацията в България. Има нужда и от промени в НПК, които да не допускат процедурни хватки да оставят на свобода извършителите на такива престъпления.

Още миналата година ВМРО направи такива предложения – при средни и тежки престъпления да отпадне възможността за споразумение с прокуратурата, което дава възможността престъпниците да получават ниски присъди. За съжаление това не беше прието.

Сега, след скандалното решение по случая „Войводиново“, ще внесем отново тези текстове в НС.

Настоявам разследващите, прокуратурата и съдът този път да постъпят мъжки и да бъдат безпощадни, прилагайки цялата сила на закона. Също така настоявам МВР - Габрово да направи проверки в целия регион какви цигански групи са се заселили и на какво основание пребивават и как се издържат.

Ще бъда безкомпромисен и няма да оставя това да е поредният случай на побой, останал без последици. Ще следя как институциите си вършат работата по случая.

Борис Вангелов, народен представител от 7 МИР Габрово

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *