Борис Вангелов: Кръвта вода не става. Нека не забравяме, че в България всеки трети човек има роднини в Македония

Борис Вангелов: Кръвта вода не става. Нека не забравяме, че в България всеки трети човек има роднини в Македония

01 август 2018  |   0 коментара

Коментар  на народния представител и член на Националното ръководство на ВМРО Борис Вангелов относно това какво означава "българин в чужбина" и "българин зад граница" за предаването „Операция: История“ по телевизия „България ОН ЕР“.

Ние не употребяваме правилно израза „българин в чужбина“. Тъй като някои от нашите сънародници, намиращи се зад граница, всъщност не са в чужбина – те живеят в бащините си огнища. Например българите в Западните покрайнини. Зависи какво разбираме под „чужбина“. Ако разбираме това да живееш в държава, която не е България, то това е чужбина, но те живеят 1400 години по тези земи и затова аз не бих ги нарекъл българи в чужбина, а българи зад граница. Тези, които са в чужбина, са българите, които не живеят на изконните етнически български земи, обясни народният представител от ВМРО.

Вангелов коментира, че българското самосъзнание на хората в Македония изобщо не е изчезвало никога. 1945 г. не е толкова далеко. Защо казвам тази година? Защото до 1944 г. населението в България и в Македония има абсолютно еднаква историческа съдба – заедно сме под византийско робство, заедно сме под турско робство, Санстефанският договор очертава границите на същите тези земи от Охридското езеро до Черно море, допълни той.

Народният представител обясни още, че след 1944 г. обаче българите в Македония са преследвани и тормозени систематично, само защото са българи. Това го правеше и Османската империя но не с цел да ги асимилира, защото в османските документи въстаниците от Илинденското въстание навсякъде са наречени българи.

Когато обаче Сърбия и Гърция завземат тези големи части от Македония, те започват вече и геноцид върху това население. Изгонени са всички български свещеници, които са местни хора от Българската екзархия. Изгонени от Македония са местните учители, защото преподават български език, защото са част от българската образователна система. Унищожени са стотици училища, манастирите са закрити, забранено е да се произнася думата „българин“. Това продължава от Балкански войни до идването на Титовата власт, допълни Вангелов.

Защо ги казвам тези неща. Защото ние никога не трябва да се съмняваме, че тези наши братя не знаят какви са. Това са родови спомени. Там във всяко семейство помнят кой в коя чета е бил, къде е загинал. Много често става въпрос за изтезания в затвори. Те имат и документи, които пазят от времето на Екзархията. Те са служили в българската армия. Десетки хиляди са се записвали доброволци, за да отидат да воюват. Само по времето на Титова Югославия на 150 хил. души в Македония бяха репресирани, а десетки хиляди бяха избити, защото са българи.

Кръвта вода не става. И нека не забравяме, че в България всеки трети човек има роднини в Македония, бе категоричен Борис Вангелов.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *