Борис Вангелов: Ако трябва, ще преговаряме и 30 години със Скопие

Борис Вангелов: Ако трябва, ще преговаряме и 30 години със Скопие

10 октомври 2019  |   0 коментара

В македонските учебници са нужни корекции за цели епохи, заяви депутатът

Темата за Македония ще е един от най-важните за България външнополитически въпроси в следващите години. Преговорният процес може да продължи с години, ако те се бавят. На нас бързина не ни трябва. Ако трябва, ще се преговаря и 30 години. Всички политически сили заявиха, че няма да има компромис с българската история. Беше взето решение да се изработи рамкова позиция от Министерския съвет, затова в сряда той я гласува. Най-важният детайл от него е искането за промяна на учебниците по история, където сме наричани татари, окупатори.

Това каза депутатът от ВМРО Борис Вангелов в „Денят ОН ЕР“ по България ОН ЕР.

Той заяви, че промените в македонските учебници не се касаят само до личности като Гоце Делчев и Даме Груев, а за цели епохи.

В Скопие казаха, че Самуил е български цар, но населението му не било българско. Пренаписването на учебниците в Скопие ще отнеме време. Техните преподаватели сега не могат да кажат историческата истина, дори и да искат, коментира още Вангелов в ефира на „България ОН ЕР“.

И обясни, че в Скопие си затваряли очите за преброяването от 56-а година и факта, че под графа майчин език всички са написали, че това е българският език.

Македония по времето на комунизма е била осеяна с антибългарско съдържание. Поставили сме условие това да бъде премахнато. Освен това в медиите им България не трябва да бъде представяна по очернящ начин, сподели още депутатът от ВМРО.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *