Борислав Инчев: ВМРО ще реши за собствен кандидат за кмет на Пловдив, като види предлагането на политическия пазар

Борислав Инчев: ВМРО ще реши за собствен кандидат за кмет на Пловдив, като види предлагането на политическия пазар

09 юли 2019  |   0 коментара

Краят на мандата на местната власт наближава и „ПловдивПрес“ започва поредица от интервюта с районните кметове на Пловдив. Първият събеседник е кметът на район „Южен“ Борислав Инчев, който е и лидер на ВМРО в Пловдив.

– За какво ще се кандидатирате наесен, г-н Инчев? За кмет на Пловдив или отново за кмет на район „Южен“?

– Може да се кандидатирам за спасител на някой от българските плажове, защото има дефицит на такива кадри. А сега сериозно – ВМРО все още няма решение за своите кандидатури за местните избори. Вчера чухме, че ГЕРБ ще вземат своето решение в средата на август, най-вероятно и нашето ще е ясно тогава. Като хора реалисти първо ще видим какво предлага политическият пазар – мисля, че ще има доста кандидати за кмет на голямата община и може би ние ще подходим малко по-прагматично и разумно. Ще видим.

– В какви отношения сте с НФСБ? Има очаквания Славчо Атанасов да се кандидатира отново и така или иначе има интрига във Вашите редици.

– В добрия тон на коалиционните отношения ще кажа, че те са прекрасни, но иначе могат да бъдат и по-добри, и по-диалогични, и по-конструктивни. Това, разбира се, е проблем и от двете страни. Аз мисля, че в НФСБ почти сигурно са взели своето решение. А това, което ние във ВМРО сме коментирали, е, че имаме и опцията за самостоятелно явяване. Дали обаче ще направим крачката да се включим в надпреварата за голямата община, още не е решено. Но се готвим за участие в местните избори – в най-лошия случай с кандидати за кметове в шестте района и самостоятелна листа за общински съветници.

– Две кандидатури на Патриотите няма ли да гарантират отново победата на кандидата на ГЕРБ, защото конкретно в Пловдив няма други сериозни фактори?

– Аз и част от членовете и ръководството на ВМРО мислим точно по този начин, само че трябва да кажем още нещо: Не е хубаво да се смята, че всяко нещо е даденост. Последните европейски избори показаха, че ВМРО стои стабилно в Пловдив. Ако трябва малко да похвалим, резултатът на пловдивската организация на ВМРО е най-добрият в страната.

В Пловдив ВМРО изкара 11,3%, в район „Южен“ имаме 11,81 на сто. Ясно е, че местните избори нямат нищо общо с парламентарните, президентските и европейските, но ако погледнем резултатите от последните няколко вота, ще видим ясна тенденция в дадени райони. И когато говорим за съвместно явяване на избори, хубаво е двете страни да намерят подходящото време и начин да седнат и да изговорят нещата и да се види кое е добре за града, а не просто за добре за определен човек. Тогава ще се намери подходящата форма на явяване. Защото, който и да е кандидатът на ГЕРБ за кмет на Пловдив, той ще отиде на балотаж.

От днешна гледна точка вторият кандидат може да е Славчо Атанасов, не бива да се подценява и БСП, макар според мен шансът да не е голям, и на трето място е Дани Каназирева. Но мисля, че и на трите формации им е ясно, че със самостоятелни кандидатури няма да успеят. И ако отчетем, че ВМРО сме един обещаващ млад играч, който някой иска да го трансферира, нека да видим дали го прави заради сините ни очи, или заради някакви тънки сметки. Искаме да чуем ще има ли дебат за Пловдив, какви ще бъдат приоритетите в следващото управление, как ще се развива градът и кои зони и квартали ще се развиват. Защото много усилия се насочиха в центъра, но определени квартали бяха пренебрегвани или леко забравени.

– „Южен“ сред тях ли е – като единственият район, управляван не от ГЕРБ?

– „Южен“ е един от районите, на които не беше обърнато достатъчно внимание. Тук трябва да бъдат решени няколко големи проблеми, за които има идеи, стоящи имагинерно в публичното пространство, и само се говори, но реални стъпки няма.

Ще ги изброя: „Модър- Царевец“ – ще има ли, или няма да има подлез; ще го има ли Бетонния мост; кога ще се осъществи пробивът под гарата; ул. „Даме Груев“ ще се реконструира ли и кога; какво става с проекта за ул. „Скопие“, с продължението на ул. „Македония“? Говореше се за разширение на ул. „Кукуш“, лекомислено беше казано, че бул. „Ал. Стамболийски“ няма да се разширява. Всички тези проекти, без пробива под гарата, са за над 35-40 млн. лв. Какво правим и кога Община Пловдив ще приоритизира работата в район „Южен“? Този район, освен че е най-големият е и специфичен – осигурява връзката с една част от селата в Родопската яка. Затова, ако няма ясна визия на следващия кмет на Пловдив какво ще се случва с „Южен“, ще има проблеми с всички хора, които живеят тук.

– Може би за реалните мерки се чака ГЕРБ да спечели и в този район.

– Мит е, че не се дават пари на района, защото кметът не е от ГЕРБ, а от ВМРО. Направил съм справка за мандата 2011-2015 г., когато районът се управляваше от ГЕРБ. Числата не показват в района да са се случвали чудеса. Най-доброто, което е направено, е преасфалтирането на „Македония“.

За 3 години ние направихме повече, отколкото в предишния мандат, поне по отношение на 3 неща – детските площадки, паркингите и уличното осветление.

Районът има нужда от няколко нови спортни площадки и от един нов парк, върху който работим от 2 години. Но важното е, че на „Южен“ трябва да се гледа всеобхватно – в момента в района има изключително много млади хора. Какво им казваме на тях? Могат ли децата им спокойно да посещават детски ясли или градина в района? Отговорът по-скоро е „не“.

– Отговорът категорично е „не“.

– Да, защото над 500 родители не могат да запишат децата си в района. Какво се случва с новата детска градина на бул. „Ал. Стамоблийски“? Поръчката още не е обявена. Хубаво е, когато някой застане на най-високото стъпало в Пловдив, да бъде един своеобразен архитект на града, да каже как иска да изглежда градът след 15 или 20 години и да започне да работи сега. И публичните изяви да бъдат сведени до момента, в който има готов проект и издадено разрешение за строеж. А не да говорим как започваме да строим нещо, а сме още на идейна фаза – без да са минали съответните подробни устройствени планове, без да са приключили отчуждителните процедури… Дори не говоря за осигурено финансиране, защото понякога осигуряването на средства е много по-лесната част – особено ако имаш мнозинство в Общинския съвет.

– Да се върнем на изборите – възможна ли е широка коалиция анти-ГЕРБ от типа „Патриоти, Дани Каназирева, части от старата десница“, но не на балотажа, а още на първия тур?

– Според мен е възможна, но не ми се иска коалицията да е анти-ГЕРБ, а да е „За по-различен Пловдив“. Но ще е трудно, защото все още има прекалено много хора, които искат да водят бащина дружина, въпреки че нито е дружина, нито е бащина. Мисля, че в един момент няма да се намерят достатъчно допирни точки и да се направят достатъчно компромиси, за да бъде намерена фигура, която да бъде водачът на тази коалиция. Иначе има предпоставки да се реализира нещо подобно.

– А преговори водите ли?

– Разговори са водени в различни формати, но преговори – реално не.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *