Бомбата „високи цени на тока“ първо ще порази ЕРП-тата

Бомбата „високи цени на тока“ първо ще порази ЕРП-тата

20 януари 2015  |   0 коментара

Наплашени от протестите на българите, електроразпределителните компании започнаха с предупрежденията. През февруари излизали високите сметки за ток, трабвало да внимаваме.

Вероятно дружествата-монополисти са забравили, но пак през февруари преди две години излязоха и десетки, стотици хиляди българи.

ЕРП-тата имат своите чисто икономически основания да предупредят за високи сметки – високо е било потреблението по празниците, високо е било и заради студа. И този път постъпват коректно, като предупреждават. Но нека все пак, когато калкулират сметките ни, да не забравят и онзи февруари през 2013 г.

Защото през онзи февруари именно едни такивна високи сметки отключиха политическа криза, която трае вече две години. В резултат на тази криза цялата политическа класа бе поставена на сериозно изпитание, което мнозина не издържаха. А въпросните ЕРП-та позабравиха за постоянните повишения на сметките.

За да се стигне до онзи февруари, години наред по улиците на България една организация събираше хората. Става дума за ВМРО, разбира се. Капка по капка. С медийно ембарго. С три хиляди души пред Министерския съвет и с почти никакви камери. Темата дълго време беше крита, беше обявявана за популизъм, за екстремизъм, за какво ли не. Беше потулвана и потъпквана.

Но за всичките тези години ВМРО утвърди тази тема в обществото, насочи вниманието и беше въпрос на време тя да избухне срещу виновните.

Така се стигна до онзи февруари. Две години по-късно решенията в България вече се вземат с волята на патриотите. ВМРО в рамките на най-успешната патриотична формация до този момент – Патритоичния фронт – пое парламентарния контрол върху Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Ревизията в енергетиката и удържането на спекулативните повишения на потребителските цени се превърнаха в основно послание на управляващата коалиция.

Две години след онзи февруари и почти десет години след началото на протестите, нещата лека-полека започват да си идват на мястото.

Вярно, бавно е. Но поскоката е видимо вярна.

Блатото в енергетиката трябва да се разчиства неотклонно и никога за сметка на потребителите. Тези потребители преживяха твърде много в годините. И сметките за ток показаха какви са размерите на бедността и дистанциите между бедни и богати.

Тази бедност, различията между регионите в страната, огромното социално разслояване са тиктакащата бомба у нас. ЕРП-тата казват: внимание, идват високи цени на тока. Но истината е, че самите ЕРП-та трябва да внимават. Ако позволим тази бомба да се взриви, едни от първите отнесени ще бъдат именно те. 

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *