Богданов: Училището трябва да създава професионални кадри и да възпитава в патриотизъм

Богданов: Училището трябва да създава професионални кадри и да възпитава в патриотизъм

16 март 2017  |   0 коментара

Българското училище трябва да създава професионални кадри и да възпитава в патриотизъм, заяви водачът на листата на „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“ за област Враца Красимир Богданов на среща-диалог с кандидат-депутатите от другите политически формации по темата „За децата”.

Дискусията беше организирана от Дом на науката и техниката – Враца по повод 15-ата годишнина от благотворителната кампания „Осинови врачанско семейство“. „Осиновяването“ е символично. То е израз на съпричастност и грижа, милосърдие и гражданско отношение. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати деца от семейства в трудно социално положение.

Богданов заяви, че ще продължи подкрепата си за благотворителната кампания и в бъдеще. Той очерта основните проблеми, свързани с демографската катастрофа и мерките за насърчаване на отговорното родителство. Изтъкната беше нуждата от ранна социализация чрез снижаване на възрастта за задължително посещение на детските градини.

Според Богданов неглижирането на професионалното образование е една от най-големите грешки на „прехода“. Враца е типичен пример за това - от процъфтяващи преди техникуми, даващи кадри за икономиката, днес професионалните гимназии са със затихващи функции. Трябва нова политика на стимулиране на професионалното образование.

Другият проблем е загубата на онзи патриотичен дух, характерен за българското училище още от годините на Възраждането. За да имаме единение и общи национални цели трябва да възстановим този дух. Това става чрез пренаписване на учебниците по История, Роден край, Човек и общество, Свят и личност и премахването на фалшивите тези, обслужващи чужди политически доктрини.

Доказахме чрез Програмата за патриотично възпитание в област Враца, на която имам честта да съм патрон, че когато историята се поднася по интересен начин, заниманията с нея могат да бъдат приятни, а не по задължение. Освен това, подобни занимания са добро средства за борба с агресията. Като аналог на скаутските клубове на Запад, ние имаме пример с дружествата Юнак, от началото на миналия век. Те са канализирали интересите на младежите и са формирали истински български патриоти, каза Богданов.

Той даде като пример за обществена инициатива в областта на спорта, създаването на аматьорската лига по минифутбол във Враца.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *