Богданов с предложения за популяризиране на Ботевите дни в чужбина

Богданов с предложения за популяризиране на Ботевите дни в чужбина

17 февруари 2017  |   0 коментара

По време на второто заседание на Ботевския организационен комитет Красимир Богданов направи предложения за включване в програмата на „Ботеви дни 2017“ на събития, които в голяма степен ще популяризират в чужбина най-голямата културна проява на Враца.

Красимир Богданов е член на ръководството на ВМРО, народен представител от ПФ в 43-ото Народно събрание, а на предстоящите парламентарни избори на 26 март 2017 година ще води листата с кандидати за депутати на „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“ за 6 МИР Враца.

Предложенията за „Ботеви дни 2017“ засягат организирането на събития, които Богданов представи така, декларирайки готовност за включване с личен организационен и финансов принос към подготовката на въпросните събития:

1. Изложба „Светът за българския воин“  

Изложбата „Светът за българския воин“ се състои от 24 пана (документални картини с текстове и илюстрации) с размер 130 на 80 см. Тя включва материали от западни публикации като „Graphic“, „Illustrated London News“, „L`Illustration”, „Monde Illustre”, „Illustrirte Zeitung”, „Domenica del Corriere” и други. Също така множество автори на книги и статии, които запознават своите читатели с развитието на българската войска, описват, често със суперлативи, качествата на българските войници и офицери, разказват за българските военни успехи и несполуки.

Изложбата е дело на дългогодишните изследователски и събирателски усилия на журналиста от Българската секция на БиБиСи - Лондон Димитър Димитров.

Освен изложбата авторът представя и три книги: първата от Нишкото въстание през 1841 г. до Балканската война; втората е за двете Балкански войни 1912-1913 г., а третата покрива периода от Първата световна война до 1944 г.

В книгите читателите могат да прочетат освен българския превод, а и самите оригинални текстове на съответните езици, да видят множество от илюстрациите от западни художници и гравьор на български воини. Включени са и извадки от новели и романи за български воини, издадени във Франция, Англия, Германия, но до момента непознати в България.

Има и няколко материала, свързани с Враца, например по време на Сръбско-българската война „Monde Illustre” изобразява на челната си страница записването на доброволци в града. Няколко години по-късно италиански граф посещава Враца, описва гарнизона и се среща с учили в Торино български офицери.

Изложбата „Светът за българския воин“ беше представена в Народното събрание и няколко големи български града. Включването ѝ в рамките на „Ботеви дни 2017“ дава шанс на врачани и гостите на града да се докоснат до едно от културните събития на годината.

Изложбата би струвала не повече от 200 лв. – транспортиране на платната и престой на автора. Ангажирам се с контактите с г-н Димитров.

2. Поставяне на паметна плоча на Перо Херцеговинеца в родния му град Велес, Р. Македония.

Петър Спасов Симеонов, наречен Перо Херцеговинеца и Перо Македончето, е български революционер, подвойвода на Ботевата чета. Той е роден около 1846 г. в град Велес, тогава в Османската империя, днес в Република Македония. Участва в Херцеговинското въстание в 1875 г., заради което получава прякора си. В края на април 1876 г. се установява в Бекет, Румъния, където организира четата Свети Георги, която се присъединява към четата на Христо Ботев на парахода „Радецки“. Симеонов е ранен в боя при Милин камък. След смъртта на Христо Ботев вечерта на 20 май Перо оглавява основното ядро на четата и се изтегля на югоизток. На следващия ден са обградени от черкези в местността „Погледец“ над село Челопек и Симеонов загива в сражението.

Днес в родния му град няма паметен знак, увековечаващ подвига на героя. Предвид на европейските перспективи пред Република Македония, същата в последните години се ангажира с отбелязването на общи прояви с България. Освен това инициативата може да стане основа за бъдещи културни събития между двата града.

Изработването и поставянето на плочата не би струвала повече от 500 лв. Ангажирам се с установяването на контактите на Враца с ръководството на македонската община.

3. Реклама на „Ботеви дни 2017“ и туристическия продукт на Враца в Париж.

Преди няколко месеца при посещение в българското посолство в Париж проведох среща с посланик Ангел Чолаков. По негово предложение нашият град и важните културни прояви могат да бъдат рекламирани във френската столица. За това е необходимо пана (с каквито Общината разполага от предишни изяви и туристически изложения), представящи природни и исторически забележителности, както и културни прояви, провеждащи се във Враца, да бъдат изпратени на адреса на посолството. От там безвъзмездно ще ги поставят на фасадата на посолството, намиращо се близо до площад „Конкорд“ в центъра на града.

Разходите ще бъдат само за транспорт.

Ангажирам се с контактите с посолството и с г-н Лоик Ерве, председателят на групата за приятелство с България във Френския сенат, който ще гостува във Враца през пролетта на 2017 г.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *