Богданов с подарък за читалището в Софрониево по случай 90 г. от основаването му

Богданов с подарък за читалището в Софрониево по случай 90 г. от основаването му

12 септември 2017  |   0 коментара

Народният представител от Обединени патриоти Красимир Богданов уважи тържествения концерт по повод 90-ата годишнина от основаването на НЧ „Пробуда – 1927“ в с. Софрониево, общ. Мизия.

Гости на събитието бяха и заместник областният управител на Област Враца Робертино Маринов, кметът на Община Мизия Виолин Крушовенски, общински съветници, членове на областното ръководство на ВМРО.

Пред многобройната публика председателят на читалищното настоятелство и общински съветник от ВМРО в Мизия Теменужка Желязкова разказа за дългия и труден път на жителите на Софрониево и за развитието на културния живот в селото.

В миналото селото е носело името Сърбеница. По време на размириците в Османската империя в края на XVIII и началото на XIX век, предизвикани от действията на видинския владетел Осман Пазвантоглу, местните жители се изселват във Влашко. В селищата Лунга маре и Лунга мика изселническата общност преживява около три десетилетия, след което със султанско разрешение се завръща и се заселва около стара църквица от времето на цар Калоян и отново създават село Сърбеница. През Софрониево преминава и Ботевата чета през 1876 година.

Богданов приветства организаторите, настоящите и бивши читалищни дейци и гостите на тържеството като припомни, че читалищата са уникална, чисто българска културна институция, възникнала още в годините на Възраждането. Читалище има и в най-малкото българско село – нещо, с което не могат да се похвалят далеч по-богати и силни от нас държави. Читалище „Пробуда – 1927“ популяризира името на Софрониево далеч извън границите на общината и на Врачанска област.

Народният представител дари на читалището преносима озвучителна система, която ще допринесе за още по-добрата подготовка на творческите колективи и ще подпомогне организирането на културните прояви.

Поздрави за годишнината бяха поднесени от името на областната и общинската администрация, както и от самодейци от гр. Мизия, селата Липница и Крушовица. Вечерта продължи с богата музикална програма от колективите на читалището в Софрониево.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *