Богданов: Румъния трябва да върне богослужението на български

Богданов: Румъния трябва да върне богослужението на български

10 юни 2015  |   2 коментара

Народният представител от „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ Красимир Богданов участва в делегация, водена от председателя на Народното събрание Цецка Цачева, при официално посещение в Румъния.

В българското посолство се състоя среща с лидерите на български организации в Румъния. Присъстваха Лука Велчов - председател на Демократичния съюз на българите, Антон Канчев - председател на Федерацията на българските общности в Румъния, Николае Миркович - българският депутат в румънския парламент, Георги Наков – заместник-председател на Съюза на банатските българи и кмет на община Стар Бешенов.

Те поставиха много въпроси, свързани с положението на българите в Румъния, облекчаване на процедурата за получаване на българско гражданство, проблемите с българските имоти и богослужението в румънската столица.

На срещи с председателите на Парламента и Сената на Румъния, с министъра на външните работи, с президента Клаус Йоханис и Патриарха на Румънската православна църква Данаиил от българска страна благодариха за решението на местния парламент за признаването на 24-ти май за Ден на българския език в Румъния. Едновременно с това беше поставен въпросът за възстановяването на богослужението на български език в Букурещ.

Българската църковна общност в Румъния има своите многогодишни традиции и здрави основи още от времето на Възраждането. Към момента по официални данни българите в страната са около 8 хиляди души. По неофициални – те са десетки пъти повече. През 1954 г. църквата „Св. Илия” в Букурещ е определена за място, в което да се осъществява богослужение на български. Десетилетия наред храмът е център на духовния живот на българската общност в румънската столица. През 2009 г. под предлог за предстоящи ремонтни дейности храмът е затворен и службата на български е прекратена, разяснява депутатът от Патриотичния фронт.

Вече седем години въпросът не може да бъде решен поради нежелание и протакане от румънска страна. Същевременно в София съществува румънска църква, в която се проповядва на румънски език. Явно правят опит да обвържат проблема с българското богослужение с необоснованите претенции за изучаване на румънски в някои училища в Северна България, смята Богданов.

Той припомни, че в преброяването на населението в България от 2011 г. едва 32 души са заявили като „майчин“ език румънския. Въпреки това, в София функционира румънското училище „Михай Еминеску“. 

Коментари

  • Българчето

    юни 11, 2015 в 3:22

    Румънците би трябвало да върнат обратно българското черковно богослужение в Румъния, както е било столетия преди да е съществувала днешната техна държава. Както и да е, половината от от думите използвани в тяхната черковна практика, са от български пройсход. Самото Христианство е е въведено в Влашките земи, е въведено от нашия Св. Цар Борис-Михайл Покръстител, за какво власите се бунат?, не мога да разбера!

  • .

    януари 07, 2017 в 10:05

    Това е просто не естествено. Румъния е самостоятелна държава със собствен език вече столетия. Несериозно е възрастни хора да поставят подобен въпрос на разглеждане. Това никога няма да стане, нито с мир, нито с война. Просто забравете. Има достатъчно български въпроси по които да се активизирате. Този въпрос не е български. Започнете да живеете с реалността бе хора!

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *