Богданов пита военния министър за бежански център във Враца

Богданов пита военния министър за бежански център във Враца

09 март 2015  |   0 коментара

Общината да поиска официално имотите на бившето военно поделение

Актуален въпрос относно съдбата на имотите на закритото поделение 52380 във Враца постави народният представител от „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ Красимир Богданов към министъра на отбраната Николай Ненчев. Богданов се позова на водената кореспонденция между община Враца и военното ведомство за предоставяне на терени в бившето поделение. Наред с това народният представител изрази безпокойството си, породено от думите на министъра на вътрешните работи в оставка Веселин Вучков, че във връзка с очакваното увеличаване на бежанския поток към Европа правителството ще прегледа базите на закрити военни поделения за създаване на центрове за настаняване на бежанци от Близкия Изток.

От 1 юли 2012 година военното формирование 52380 във Враца не функционира. Община Враца заяви интерес към имотите на бившето поделение. Обсъдиха се идеи и проектни решения за развитие на тази зона от града. Подкрепата си изрази и Общинският съвет. Наскоро Вие, министър Ненчев, заявихте, че се спират всички процедури по промяна на собствеността на имоти на военното министерство. Спрян ли е процесът на отдаване на базата на поделението на община Враца? Това свързано ли е с идеята за създаване на бежански центрове? Има ли искане от Агенцията за бежанците за изграждане на такъв център във Враца, попита Богданов.

Министърът на отбраната подробно разясни статута на военните имоти във Враца. Част от тях са предоставени на Сухопътни войски, а други се използват за складова база. Към момента три имота не се използват, но община Враца трябва да заяви конкретните си намерения за придобиването и стопанисването им. Що се касае до бежанците до момента от Агенцията не са поставяли въпроса за изграждането на бежански център във Враца.

В репликата си Богданов заяви, че ще продължава да следи развитието на въпроса и призова община Враца да започне постъпки за придобиване на имотите. Той изрази мнението, че в регион с дълбоки демографски и социални проблеми, какъвто е Северозападна България, по никакъв начин не бива да  се допуска изграждането на бежански център.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *