Богданов: Патриотите са за засилване на отбранителните способности на България

Богданов: Патриотите са за засилване на отбранителните способности на България

23 март 2017  |   0 коментара

Усилията ни за възстановяване на военното поделение във Враца е пример, посочи кандидатът в дебат на тема отбрана

Водачът на листата на „Обединени патриоти – НФСБ, Атака и ВМРО“ за Враца Красимир Богданов участва в дебат с Валентин Радев от ГЕРБ и Атанас Зафиров от БСП, посветен на отбраната и въоръжените сили в студиото на телевизия Канал 3. Богданов припомни приноса на Патриотите за подобряване на охраната на границите, чрез изграждане на оградното съоръжение по границата с Турция и изпращане на армията и полицията срещу нелегалните имигранти.

След като представителите на ГЕРБ и социалистите влязоха в безсмислен спор за цената на оградата, предизборно цитиране на цифри и напразни обещания, Богданов зададе на няколко пъти темата на дебата. Той отбеляза, че за първи път от 27 години, в които се съкращаваше войскови състав, рязаха се ракети и се понижаваха отбранителните ни способности, именно Патриотите внесоха законопроекти за засилване на българската армия – Законът за отбраната и въоръжените сили, касаещ възстановяването на наборната армия и Законът за резерва.

Няколко държави в Европа, включително и в ЕС използват наборния принцип за попълване на въоръжените си сили, а Литва в момента възстановява наборната си армия. Отмина времето, когато ни заблуждаваха, че България няма врагове. Виждаме, че Турция не е лоялен член на НАТО и не е нужно да припомняме Кипърския сценарий. Освен колективна сигурност, има и национална сигурност и тя е много по-важна. Трябва да засилим армията си, да осигурим превъоръжаването и и да върнем достойнството на българските военни. Мога да дам пример с нашите действия по защита на поделението във Враца, каза Красимир Богданов.

При правителството Борисов 1 с военен министър Аню Ангелов без никаква причина, военното поделение във Враца, със стогодишна история и богати традиции, беше закрито. Ние не приехме това решение. Последваха подписки, протестни действия, срещи с отговорни институции. С цената на усилията на много хора,  на 1 декември 2014 г. поделението във Враца беше възстановено. Сега в него служат 225 военнослужещи и то заема достойното си място, осигурява сигурност в този регион на страната, още повече, че Северозападна България е външна граница на Европейския съюз, отбеляза Богданов.

Спорът продължи с обсъждане на скандалните действия на МО по ремонта на двигателите за българските изтребители. Радев и Зафиров отново се вкопчиха в темата, кой трябваше да извърши този ремонт. Патриотът заяви, че споровете са породени от това кой ще прибере комисионната от тази сделка. Работа на прокуратурата е да се произнесе по въпроса за законността, а за нас е важно да имаме боеспособна ескадрила, която да пази небето на България.

По темата за формирането Европейска армия Богданов заяви, че предвид изявленията на новия американски президент Тръмп за намаляване ролята на САЩ в Северно-атлантическия пакт, НАТО явно няма да има силите да изпълнява военните задачи в Европа. Той подчерта, че българската външна политика трябва да се насочи към създаване на европейска коалиция срещу агресивните намерения на Ердоганова Турция, включително и чрез формиране на европейски въоръжени сили.

Целия дебат проследете във видеото>>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *