Богданов иска програма за обновяване на детските заведения

Богданов иска програма за обновяване на детските заведения

29 януари 2015  |   0 коментара

Народният представител от „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ Красимир Богданов постави пред министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев и пред ресорната комисия към Народното събрание въпроса за лошото състояние на материалната база и битовите условия в Обединените детски заведения и Целодневните детски градини в страната.

Богданов посочи като добър пример Програмата за оптимизация на училищната мрежа, чрез която бяха съкратени редица нецелесъобразни разходи, повиши се качеството на образованието, като драстично намаляха слетите и маломерните паралелки в училищата, извършиха се сериозни ремонти и се въведоха мерки за енергийна ефективност. Такава програма за детските заведения обаче няма. Средствата по „Красива България“ и фонд „Козлодуй“ са крайно недостатъчни и засягат само единични случаи.

Пълен текст на питането на народния представител:

„Г-н министър,

Вие нееднократно заявявате, че предучилищното образование е Ваш приоритет. Съзнавайки, че грижата за най-малките е ангажимент на местната власт, при тежкото положение на общините сериозни инвестиции на този етап са невъзможни. Със смяна на дограмата или изолация на помещенията на една-две групи годишно, пресметнете за колко години ще имаме обновена база на детските градини. Да не говорим за състоянието на детските площадки, движимото имущество и инвентара.

Затова трябва държавна намеса и изработване на национална програма за капиталови ремонти и обновяване на детските заведения. Както видяхме, при желание средства винаги могат да се намерят, какъвто е примерът с програмата на правителството за саниране на жилищните сгради.“

Без да се ангажира с конкретна програма министър Танев подчерта, че за 2015 г. ще се търсят допълнителни средства за предучилищното образование, особено за райони в тежко икономическо и демографско състояние, какъвто е Северозападна България.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *