Богданов: Българското малцинство в Албания очаква от нас реална подкрепа в областта на културата, образованието и инфраструктурните проекти

Богданов: Българското малцинство в Албания очаква от нас реална подкрепа в областта на културата, образованието и инфраструктурните проекти

28 май 2018  |   0 коментара

В българското посолство в Тирана се проведе среща между председателите на групите за приятелство в парламентите на България и Албания Красимир Богданов и Едмонд Спахо. В срещата участваха и народният представител Петър Петров – заместник-председател на комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, г-жа Адела Пъшкова – временно изпълняващ длъжността „Посланик на Република България в Албания“, Селим Ходжай – почетен консул на България в Албания. Богданов благодари за подкрепата на албанските депутати и лично на г-н Спахо за признаването на българското национално малцинство в Албания и потвърди българската позиция за интеграция на Западните Балкани в Европейския съюз. Същевременно той постави въпросите за обособяване на българските села в Голо бърдо в отделна община, изграждането на асфалтов път и осигуряване на интернет сигнал за нуждите на хората в района. От своя страна Едмонд Спахо изрази мнение за нуждата от провеждане на административна реформа в Албания, която да даде възможност за по-лесен достъп на гражданите до общинския център и обеща подкрепа при решаването на поставените въпроси.  Г-н Ходжай заяви необходимостта от разработване на съвместни инфраструктурни и образователни проекти между България и Албания и посочи нуждата от откриване на български училища в районите на Гора и Голо бърдо и осигуряване на учители и учебни помагала.

В рамките на посещението, българските парламентаристи се срещнаха с представители на българското малцинство в градовете Поградец, Корча и село Мала Горица (общ. Преспа). Поставен беше въпросът за изграждането на пътя Билища – Връбник, за което МВнР е поело ангажимент, но до момента реални резултати няма.

В Корча те участваха в кръгла маса, посветена на родения в с. Връбник културен, просветен и църковен деец, войвода на ВМРО Търпо Поповски. Събитието беше организирано от Дружеството за българо-албанско приятелство с председател Димитър Пандовски. Научен доклад представи доц. Йордан Колев от ДАБЧ.

В Голо бърдо на среща с българи от селата Стеблево, Требище, Големо и Мало Острени, Богданов и Петров се запознаха с проблемите на хората в този планински и труднодостъпен район. Гостите посетиха и църквата „Св. Николай“ в Стеблево, построена по инициатива на Дружество „Просперитет Голо бърдо“ с председател Хаджи Пируши и финансирана от българската държава.

В посолството в Тирана българската делегация достави учебници и учебни помагала за нуждите на българските училища в Албания. Те са част от дарението на д-р Генади Генадиев, председател на МКПД „Гоце Делчев“ гр. Варна и член на Македонския научен институт. Основната част от дарението, състоящо се от 1000 тома, ще бъде доставена за новата учебна година.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *