Благодарение на Патриотите центрове за мигранти в Сливен няма да има

Благодарение на Патриотите центрове за мигранти в Сливен няма да има

19 декември 2016  |   0 коментара

Общински съвет – Сливен прие декларация, изготвена от ВМРО и внесена от общинските съветници от „Народен съюз“ Антоний Андонов и Стефан Пасков. С нея се взема решение да не бъдат разкривани центрове за настаняване на мигранти на територията на общината.

32 общински съветника подкрепиха инициативата на Патриотите, изрази удовлетвореността си областният председател на ВМРО в Сливен Георги Георгиев.

Декларацията е с цел превенция, за да не бъдат създадени бежански центрове от затворен или отворен тип. Считаме, че община Сливен не бива да става потърпевша от политиката на криворазбраната солидарност и късно осъзнати грешни решения от Брюксел по отношение на мигрантската криза в Европа, обясни пред „Дарик“ Антоний Андонов.

През последните седмици в публичното пространство се появи информация за нови мерки от страна на правителството за разрешаване на ескалиращата имигрантска криза в България. От материали на водещите национални медии стана ясно, че се търсят варианти за увеличаване капацитета на съществуващите бежански центрове, както и че се извършват огледи за изграждане на нови в различни общини в страната. Опасяваме се, че това има връзка с одобрения наскоро квотен принцип в ЕС за приемане на 120 000 имигранти, срещу които българското правителство не възрази, за разлика от държави като Унгария, Чехия, Румъния и Словакия, обясняват вносителите.

Съществува реална възможност Германия, която изпитва най-силно имигрантския натиск, да изиска от България да приеме обратно имигрантите, които са регистрирани първоначално на наша територия. На този фон съвсем не е случайно и скорошното изказване на вицепремиера Румяна Бъчварова, че общините в България сами трябва да вземат решение дали да заселват имигранти на своя територия, като недвусмислено бе изтъкнато, че това трябва да става в обезлюдяващи се райони на страната, пише в декларацията на Патриотите.

Свидетели сме как в последните дни напрежението, свързано с пребиваващите у нас нелегални имигранти, ескалира. Доказателство за това са невижданите до момента масови безредици в бежанския лагер в Харманли. Подстрекатели на безредиците се оказаха нелегални имигранти от Афганистан, Пакистан и държави от Африка, нямащи нищо общо с бежанците от Сирия. Безредиците в Харманли и позицията на правителството предизвикаха незабавна обществена реакция. Проведоха се граждански протести в София, Варна, Велико Търново, Ямбол и други градове срещу намеренията за заселване на нелегални имигранти в България. Срещу това се изказаха и кметове на по-малки общини и населени места в пограничните райони с Турция с най-голям наплив на нелегални имигранти. Безспорно всичко това съвсем основателно предизвиква тревога и усещането за несигурност у гражданите на Община Сливен, чиито интереси сме длъжни и трябва да защитаваме, допълват аргументацията си от ВМРО и „Народен съюз“.

Припомняме, че позицията ни срещу превръщането на Община Сливен и България в „гореща точка“ за трайно настаняване на имигранти е крайно ясна и категорична. Тази позиция сме защитавали неотклонно и последователно пред гражданите на Община Сливен, гласи още текстът на декларацията на Патриотите.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *