Битовата престъпност бе тема на среща в парламента

Битовата престъпност бе тема на среща в парламента

22 май 2015  |   1 коментар

Парламентарната група на Патриотичния фронт проведе среща, посветена на проблемите с битовата и етническата престъпност. Събитието се състоя в Народното събрание, като в него се включиха народните представители Искрен Веселинов, Красимир Богданов и Христиан Митев, бившият началник на РПУ Мездра о.р. Ивайло Христов и на Криминална полиция - Враца Иван Иванов, студентът по политология Момчил Янков и юристът на ВМРО Карлос Контрера.

Основната тема беше ситуацията в Северозападна България, където този проблем е особено остро изразен. В хода на дискусията се оформи мнението за належащите промени в  Наказателния кодекс, определящи понятието битова и групова престъпност.

В него несъмнено трябва да се включат  престъпленията, свързани с посегателството върху жилищата, имуществото и селскостопанската продукция на българските граждани, телефонният тероризъм.

Сериозен проблем е и дейността на заложните къщи. Няма регламент за доказване произхода на заложените вещи и се пораждат предпоставки за извършване на престъпления.

Не по-малък недостатък на системата е наказателната мярка „пробация“, където се допускат хора с десетки нарушения, които не влизат в затвора, да се чувстват безнаказани.

Трябва да се прецизира и дейността на местните комисии за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, който участват в подобни престъпления.

Форумът излезе със становище да се криминализира и регистрацията на лица в населени места и имоти, където няма условия за нормално пребиваване. Това е и един от основните проблеми, свързани с т.н. „изборен туризъм“. Към момента службите ГРАО не извършват проверки за наличието на условия за живот при подаване на заявление за адресна регистрация. Съществува дори парадокс, при който придобилият даден недвижим имот, наследява няколко лица, регистрирани там, без да има законово основание да анулира регистрацията им.

Патриотичният фронт ще проведе поредица от срещи с професионални и граждански организации и лица по отношение на готвените законодателни промени в Наказателния и Изборния кодекс.

Коментари

  • Народа

    май 23, 2015 в 10:24

    Браво.Само така,но не остъпвайте.Да си прецизира"неизбежна отбрана"по чл 12 НК,защото сега всички защитили се със законно оръжие биват разследвани и повечето съдени,защото в дома си,на нивата,вилата или в колата си,са защитили живота и собствеността си.Както е в др.държави,пример-САЩ,това иска народа,така да се защитава с оръжие или по др.начин,без съдебни дела.Престъпността се увеличава,особено наглата циганска пристъпност по селата,дори и в градовете.Никой не разследва незакокно забогатели цигани,защо?

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *