Без доходи, здравеопазване и образование няма нация

Без доходи, здравеопазване и образование няма нация

11 май 2014  |   0 коментара

На този етап, в ситуацията, в която се намира България - с рухнала икономика, никакво образование и титанична демографска криза, не виждам никакъв шанс да се развиваме извън рамките на Европейския съюз. Тази общност ни е необходима като възможност да влязат повече пари в България.

Това заяви заместник-председателят на ВМРО и втори в листата за евроизборите на коалиция „България без цензура“, ВМРО, ЗНС и Гергьовден“ Ангел Джамбазки в предаването „Седмицата“ на „Дарик радио“.

Най-важният въпрос, който българските евродепутатите трябва да поставят в Европейския парламент, е въпросът за доходите на хората. Те не зависят пряко от българските представители в ЕП, но те трябва да се стремят да осигурят всеки възможен евроцент за България, обясни Джамбазки.

Той защити тезата, че към този момент страната ни няма интерес да бъде шенгенска граница.

Нашата граница се пази от столични полицаи, които живеят в найлонови укрития, по-зле от сирийските бежанци. Очевидно е, че ние не можем да опазваме границата си, а армията ни не е в състояние да се конкурира с нискотарифна гражданска авиация. Ако бяхме в Шенген днес, щяхме да имаме стотици хиляди нелегални имигранти, които да търсят път през България към европейските пари, посочи заместник-председателят на ВМРО.

По думите му причината за лошата усвояемост на евросредствата у нас е ниският административен капацитет на общините и това, че никой не се опитва да подпомогне хората, които се нуждаят от тези пари.

Джамбазки даде за пример Унгария, където освен широката информационна кампания, общините изготвят напълно безплатно документите на всеки, който иска да кандидатства по европроекти. За разлика от там, у нас няма никаква информация, а фирмите-посредници, са като кърлежи и искат само да вземат пари.

Според него евросредствата за България трябва да се инвестират най-вече в зеленчукопроизводство, селско стопанство и високи технологии, а приоритети във вътрешната политика на страната трябва да са доходите, здравето и образованието. Без тях няма нация, има територия, заключи Ангел Джамбазки.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *