Без аргументи отхвърлиха връщане на наборната военна служба

Без аргументи отхвърлиха връщане на наборната военна служба

14 септември 2016  |   0 коментара

Армията ни не е нито оборудвана, нито обучена, нито добре платена. Това заяви от трибуната на Народното събрание днес заместник-председателят на Народното събрание Красимир Каракачанов по време на обсъждането на Закона за въоръжените сили и армията.

Той припомни предложенията на ПФ, свързани със създаването на обучена армия, като се  въведе задължителната военна служба. Те предвиждат и жените да имат право да служат с възможност за професионална военна кариера, с което се гарантира равенството между половете.

Народните представители отхвърлиха проектозакона със 70 гласа „въздържал се“, 15 гласа „против“ и 28 гласа „за“.

Светът се променя, за съжаление – към лошо. Войната наближава България, наближава и Европа, а сигурността и независимостта на България струват скъпо, изтъкват Патриотите.

На последвал брифинг Каракачанов изрази недоумението си, че в пленарната зала никой не е оборил предложението, а аргументацията на въздържалите се била „все още не му е дошло времето“.

Времето не само е дошло, ами ни е и подминало, убеден е Каракачанов и обеща между двете четения на закона да направят същото предложение. Ако законопроектът бъде окончателно отхвърлен, Патриотите отново ще внесат същия текст след изминаване на законния 6-месечен срок.

За съжаление Министерство на отбраната излезе със становище, което беше невярно в частта си по разчетите колко би струвала на България армия, колко са младежите, които подлежат на служба, отбеляза Каракачанов.

Несериозно е и изключително опасно да се неглижира темата за сигурността на страната ни. Още повече, че настоящият геополитически момент поставя България в една критична зона. Затова още от днес трябва да се започне дебатът, за да се гарантира засилване на отбранителните ни способност, категоричен е Каракачанов.

В Европа и в страни от нашия регион, които са се отказали от донаборната военна служба, сега отново обмислят да я върнат, подчерта Каракачанов.

Доц. Милен Михов, народен представител от ПФ и член на парламентарната комисия по отбрана, обори твърдението на Министерство на отбраната, че един наборен войник струва повече на държавата от един кадрови. А на опонентите, които твърдят, че връщането на наборната служба е нарушаване на правата на младите хора, отговори, че да сравняваш армията със затвор е все едно да сравняваш храбрия български войник с престъпник.

Наборната служба не е алтернатива на кадровата. Тя е възможност за разрешаване на дефицитите и източник за попълване на кадровата армия, уточни Михов.

По време на дебатите по закона представителите на ПФ подчертаха, че кадровата армия е от изключителна важност за осигуряване на сигурността на страната.

Като неоснователен бе коментиран и аргументът на Министерство на отбраната, че възстановяване базата на казармените помещения щяла да струва 30-35 млн. лв.

Парите не са толкова много, след като се отнася за сигурността на държавата, каза Каракачанов и добави, че за НСО за година се харчат 35 млн. лв., а за подслушване - 90 млн. лв.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *