Безпринципна коалиция провали стимулирането на отговорните и образовани родители в Добрич

Безпринципна коалиция провали стимулирането на отговорните и образовани родители в Добрич

24 април 2019  |   0 коментара

Безпринципна коалиция на съветници от останките от несъществуващия вече „Реформаторски блок”, БСП, ДПС, Атака и АБВ попречи на приемането на Правилник за реда и условията за работа и устройство на Общински фонд „Подпомагане на родители на новородени или осиновени деца от Община град Добрич. Инициативата за създаване на такъв общински фонд, с който да се стимулират образованите и отговорни родители, избрали да живеят в обезлюдяващия се град, е на съветниците от ВМРО Тихомир Маринов и Пламен Николов.

На предходна сесия местният парламент създаде временна комисия за изработване на правилника, която заседава няколко пъти в продължение на два месеца. Проведено бе и обществено обсъждане, като комисията се съобрази с постъпилите предложения от гражданите. Първоначалният вариант на правилника предвиждаше право на еднократно финансово подпомагане при раждане или осиновяване на дете да имат само родители висшисти. След предложения на граждани и общински съветници бе направена промяна и в окончателния текст на правилника бе предвидена възможност единият от родителите да е със средно образование. Проектът за правилник бе подкрепен и от повечето постоянни комисии в Общинския съвет.

Но на редовната сесия на местния парламент на Добрич във вторник коалицията, обхващаща почти целия спектър на политическото пространство, успя да бламира приемането на правилника и по този начин да провали инициативата. Съветниците от новосформиралата се групичка аргументираха позицията си с несъстоятелни мотиви за дискриминация по образователен ценз. Аргументите им издишат най-малко заради обстоятелството, че по цял свят във всички сфери се стимулират можещите хора, тези които инвестират в собственото си развитие и с възможностите си са в по-голяма степен полезни за обществото. Още повече, когато местната общност има нужда от тях. Същите съветници, които са против подпомагането на образованите родители, бяха горещи защитници на създаването на фонд „Здраве” – една безспорно добра идея заради недостига на медицински специалисти в Добрич. По тяхната логика това също е дискриминация – подпомагат се хора с точно определено образование, при това само в едно професионално направление. Някои от съветниците, които на сесията гласуваха „въздържал се” или „против”, подкрепиха докладната при обсъждането в постоянните комисии. Други пък имаха забележки и след като временната комисия се съобрази с тях, безпринципно и лицемерно отказаха да подкрепят правилника в залата на местния парламент.

Можем само да гадаем какво е мотивирало съветниците от разноликата многопартийна коалиция да се противопоставят на една идея, която безспорно има потенциал да даде един от инструментите за задържане на младите хора в Добрич, изразяват възмущението си съветниците от ВМРО.

Със сигурност нищо добро не очаква опустяващия добруджански град с подобни народни избраници, които следват тяснопартийните си интереси и провалят предложение за стимулиране на знаещите и можещите, избрали именно Добрич за място, където да родят и отгледат децата си. Ефектът от това гласуване на ляво-дясно-либерално-русофилската коалиция ще е само един – младите хора имат още един аргумент да търсят реализация извън Добрич.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *