БДЖ спря скандален търг след намесата на Богданов

БДЖ спря скандален търг след намесата на Богданов

21 март 2016  |   0 коментара

Намесата на народния представител от ВМРО в групата на Патриотичния фронт Красимир Богданов спря скандален търг за продажба на 53 броя мотриси и локомотиви от „БДЖ - Пътнически превози” ЕООД. Богданов отправи въпрос към министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски във връзка с предвидения за 10 март 2016 г. търг с тайно наддаване за продажбата на 53 бр. мотриси и локомотиви на БДЖ ПП.

В какво състояние се намират обявените за продажба на търг локомотиви и мотриси и каква е причината за тяхното настоящо състояние? Възможно ли е да бъдат рециклирани? На каква база е формирана продажната цена на активите? В предишен подобен търг на безценица бяха продадени локомотиви и вагони на Чехия, които след рециклиране ги използва за нуждите на своите железници. Как ще бъде компенсиран недостигът на железопътни превозни средства и предвижда ли се сключване на договори за закупуване на нов подвижен състав и при какви условия? В резултат на недостиг на локомотиви и мотриси в „БДЖ - Пътнически превози” ЕООД в последните години се наложи съкращаването на влакове, използването на подвижен състав на други превозвачи, включително автобусни превози. Всички тези въпроси търсят своя отговор.

Уважаеми г-н Московски, моят конкретен въпрос е:

Каква е причината организираният търг за  продажбата на 53 бр. мотриси и локомотиви да е с тайно наддаване, при условие че при този вид търгове е възможно само веднъж да бъде предложена цена (с изключение на случаите на предложени две еднакви цени, при които се пристъпва към публичен търг) от всеки от участниците и по този начин се намаляват шансовете за постигане на по-добра цена, а същевременно се увеличават възможностите за манипулация на търга, завършва въпроса си народният представител.

В отговора си министърът на транспорта обосновава решението за продажба с желанието за съкращаване на разходите и обновяване на подвижния състав в „БДЖ - Пътнически превози”.

Независимо от горното, поради желанието за постигане на максимални и надхвърлящ изискванията прозрачност и публичност на фактите и обстоятелствата, мотивирали както необходимостта от търга, така и конкретната форма за неговото провеждане, с Решение № 4/09.03.2016 г. на Управителя на „БДЖ - Пътнически превози” ЕООД търгът с тайно наддаване за продажбата на 53 бр. мотриси и локомотиви, собственост на дружеството, е прекратен, отговаря Московски.

Едновременно с въпроса на Богданов, от сдружението „Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт“ сигнализираха прокуратурата за предстоящия търг.

С прекратяването на търга беше предотвратена скандална сделка за продажбата на голямо количество материални активи на Български държавни железници. От отговора на министъра на транспорта разбрахме, че нов търг ще се проведе в началото на месец април. Смятам, че с реакцията си в голяма степен осветлихме проблема и медиите и обществеността няма да допуснат продажбата да стане „на тъмно“, а при стриктно спазване на нормативната уредба и защита интереса на българските граждани, коментира Богданов.

Текст на въпроса >>> 

Текст на отговора >>> 

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *