БАН: Македонският език е писмено-регионална норма на българския

БАН: Македонският език е писмено-регионална норма на българския

12 декември 2019  |   0 коментара

Източник: „24 часа

Официалният език в Република Северна Македония е писмено-регионална норма на българския език. Това е официалната позиция на Българската академия на науките след проведено събрание на академиците и член-кореспондентите.

Причината е, че на 3 декември събранието на Македонската академия на науките и изкуствата (МАНИ) е приело „Харта за македонския език“. В нея са конструирани исторически и езикови аргументи в защита на официалния книжовен език на Република Северна Македония. Той е определен  като отделен самостоятелен език с континуитет и генеалогия, определян в Скопие като „македонски“.

Документът предизвиква много сериозни научни възражения. Затова той беше обсъден в ръководството на БАН, след което бяха поискани и представени становища от три института на Академията - Института за български език, Кирило-методиевския научен център и Института за исторически изследвания. Постъпилите становища бяха подкрепени и от индивидуални позиции на членове на Събранието на академиците и член-кореспондентите на БАН , пише в позицията си БАН.

Българските учени считат, че македонската позиция е невярна и неприемлива, вредяща на отношенията между двете съседни страни.

Становището на БАН ще бъде официално изпратено на Народното събрание на Република България и висшите държавни институции.

Вижте становищата на:

Институт за български език - ТУК

Кирило-методиевски научен център - ТУК

Институт за исторически изследвания - ТУК

академик Иван Радев - ТУК

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *