Атанас Стоянов: Турция гледа надменно на България, не сме нито вилает, нито санджак на Османската империя

Атанас Стоянов: Турция гледа надменно на България, не сме нито вилает, нито санджак на Османската империя

03 април 2019  |   0 коментара

На 1-ви април ВМРО организира протест пред посолството на Турция в София с искане Анкара да поднесе извинение за скандалния коментар на външния министър Чавушоглу за турска намеса в Закона за вероизповеданията у нас. Има ли опит на Турция да анексира български територии и какво ще предприемат воеводите, ако не последва извинение в пика на дипломатическия скандал – „Флашнюз“ потърси за коментар депутата и заместник-председател на ВМРО Атанас Стоянов.

Ето цялото интервю:

– Г-н Стоянов, на 1-ви април протестирахте пред посолството на Турция в София – какъв ефект очаквате да постигнете с подобни акции?

– ВМРО е обществената и политическа сила, която е последователна в своите действия, свързани с отношението ни към нашата южна съседка Република Турция и протестът беше поредната наша такава акция. Разбира се, и конкретният повод е ясен на всички – той е, меко казано, непремереното изказване на външния министър на Турция. За пореден път според нас Турция и пряко, и косвено чрез думи, а със сигурност и с действия, се опитва да влияе върху вътрешните, а със сигурност и върху външните работи на България. Това за нас е недопустимо. Това, което трябваше да направи и президентът Ердоган, и цялото турско правителство, е да поднесе официално извинение във връзка с непремереното изявление на Чавушоглу. Очевидно това не се случи въпреки неколкочасовите разговори и с българския премиер, и с външния ни министър. Очевидно е, че Турция подхожда надменно, с прекалено самочувствие спрямо България. Вероятно за тях ние сме една по-малозначителна за тях държава, но в крайна сметка ние, като суверенна държава, трябва да отстояваме националните си интереси, които до голяма степен не кореспондират с интересите на нашата южна съседка. И това бе поводът да бъдем пред посолството на Турция – посолство, което се оказва, че е този идеологически център, който защитава интересите на Турция в България.

– Да очакваме ли нови протести?

– Зависи каква позиция ще заемат и българската страна в лицето на правителството, и турската страна. Това, което мога да предполагам, е, че наглостта на турските политици няма да престане. Още повече, че президентът Ердоган в момента е в изключително тежка и сериозна ситуация с оглед на миналите местните избори в Турция и поголовната загуба на електорална тежест от страна на неговата партия. Разбира се, той вероятно ще се опита да компенсира това с още по-настъпателна и агресивна политика – и към България, и на Балканите. Вероятно това ще е някакъв тип неоосманистка политика, каквато той не само загатва, но и сънува – това няма как да стане, разбира се, защото България нито е вилает, нито е санджак на Османската империя. От 140 години България вече е суверенна държава и ние няма да отстъпим от това.

– А вярвате ли наистина във ВМРО, че Турция иска да анексира български територии, както предупредихте вчера на протеста?

– Дали вярваме или не – не е толкова важно, по-скоро българските служби и разузнаватели да си свършат работата и когато има съответни сигнали за намеса във вътрешните работи на България и за намеса в териториалната цялост и националната сигурност, да бъдем алармирани преди това, а не постфактум след това да се чудим какво да правим. Така че според мен нашата позиция е правилна, тя е навременна – ние светваме жълтата лампичка, за да не светне после червената лампа и да бъде късно.

– Обсъдихте ли тези дни ситуацията с вашите партньори в управлението и какво повече може да направи България в случай, че не последва извинение?

– Трудно мога да отговоря на този въпрос, тъй като всичко се случи в края на миналата седмица. Вероятно тази седмица ще има развитие, включително и в пленарната зала, в Народното събрание ще се случи съответният разговор с коалиционните партньори, а вероятно и на правителствено ниво. Тепърва предстои да видим, но позицията на премиера беше ясна – България като суверенна държава категорично е против всякакви изказвания и намеса в нашите вътрешни работи.

– Как бихте отговорили на коментарите, че в момента ВМРО се опитва да мобилизира своите избиратели за предстоящите избори, особено на фона на последните социологически проучвания и на това, че в крайна сметка ще се явявате самостоятелно на 26 май?

– Това, че няма подкрепа на повече политически партии, не означава, че няма подкрепа на личности. Много видни личности подкрепят политиката на ВМРО и неслучайно в последните социологически проучвания се вижда, че ВМРО, дори и сама като политическа сила, вече има над 4%. Това означава, че ВМРО е водеща политическа сила в националистическия политически център. И аз съм убеден, че тепърва оттук нататък ние ще надграждаме, особено с нашето водещо лице Ангел Джамбазки – един от най-успешните евродепутати, най-разпознаваемият и най-полезен за България през тези 5 години в Европарламента. Убеден съм, че след два месеца ще имаме български представител в Европейския парламент, който ще е от патриотичните сили в лицето на Ангел Джамбазки.

И на Вашия въпрос дали ние го правим заради изборите – не, защото ВМРО е единствената политическа сила, която винаги е отстоявала своята кауза – антитурска, антидепесарска, антидостова, а това, че тази година има избори е просто един факт. Общо взето вече почти всяка година има избори – това какво означава – да не вършим работа и да нямаме позиции – не, напротив!

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *