Атанас Стоянов за пакета „Мобилност 1”: Няма как да има равнопоставен съюз от неравнопоставени държави

Атанас Стоянов за пакета „Мобилност 1”: Няма как да има равнопоставен съюз от неравнопоставени държави

05 април 2019  |   0 коментара

Атанас Стоянов, заместник-председател на ВМРО и народен представител от ПГ „Обединени патриоти”, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Приемането на пакета „Мобилност 1”

Атанас Стоянов заяви, че за съжаление с приемането на пакета „Мобилност” ЕС показва, че страните членки не са равнопоставени. Гласовете на страните от Източна Европа не са се оказали достатъчни за спирането на този пакет от закони, който е неблагоприятен за страните от географската периферия на Европа. За съжаление прегръдките и целувките с европейските лидери като Меркел и Макрон се оказаха недостатъчни, всичко е било куртоазия! Всеки един от големите геополитически играчи гледа своя интерес, а ние очевидно за пореден път сме на опашката на Обединена Европа. Европа продължава да бъде на две скорости и няма как да има равнопоставен съюз от неравнопоставени държави, категоричен бе народният представител от ВМРО

Какво следва оттук нататък, ако и на второ гласуване се покажат същите резултати, попита водещата Клара Маринова.

Събеседникът ѝ отговори, че това би било много лошо за нашата икономика, защото тежкотоварният превоз е свързан с всяка една сфера от българското стопанство. Приемането на пакета „Мобилност” би означавало, че голяма част от българските транспортни фирми или ще прекратят дейността си, или ще потърсят своето препитание в Западна и Централна Европа. Всъщност това е и основната цел на Франция и Германия, тази кадърна и ценна работна ръка, която съществува в България, Румъния и останалата част от източния блок, да отиде да работи в Западна Европа, заяви той.

Според Стоянов нещата трябва да бъдат решени на високо политическо ниво и тук вече топката е в полето на правителството. Българската държава трябва да заплаши, че ако пакетът „Мобилност” бъде приет на второ четене, тогава ще наложим вето върху други важни за ЕС решения.

Според Вас пропуснахме ли шанса докато бяхме европредседатели по-настойчиво да поставим този въпрос, попита водещата Клара Маринова.

Атанас Стоянов отговори, че по-скоро сме пропуснали шансовете си още преди началото на европредседателството. Още в самото начало е трябвало да прекратим тази инициатива, а не в последния момент да търсим спасителни решения.

Скандалите от последните дни

Живеем в перманентни скандали в държавата, защо се случва това в нашата държава, попита водещата Клара Маринова.

Атанас Стоянов отговори, че по този начин се дават лоши сигнали на българското общество, защото повечето от скандалите са свързани с политици и то на високи позиции. Затова и хората имат пълното право да бъдат критични към българските политици. В крайна сметка отговорността е лична и всеки един от нас носи своята отговорност за това, което е правил. И пак се връщам на прословутия изборен процес, защото когато отиваме да избираме кметове, общински съветници, депутати трябва да гледаме какви кандидати избираме. Личният пример е много важно нещо, категоричен беше народният представител.

Заедно или поотделно ще се явят партиите от малката коалиция на евроизборите?

ВМРО остава със своя водач Ангел Джамбазки, кога ще приемете листа и чакате ли все още отговор от двамата Ви коалиционни партньори за общи действия? Не смятате ли, че вече е излишно това чакане, попита водещата Клара Маринова.

Атанас Стоянов отговори, че няма никаква драма във факта, че партиите от малката коалиция най-вероятно ще се явят отделно, защото това се е очаквало. Все още се водят разговори на оперативно ниво, но вероятността за общо явяване все повече намалява, защото има и технологични срокове, които трябва да се спазват.

Но ВМРО няма да е политическата сила, която е виновна за това, че Обединени патриоти не отиват заедно на тези избори. Нашата врата продължава да е отворена. ВМРО е организация на над 125 години и за нас политическите пазарлъци и хитрувания са на заден план, категоричен бе той. Народният представител добави, че ВМРО имат своя водач в лицето на Ангел Джамбазки, не се притесняват да участват сами на изборите и вярват в своя успех.

Изказването на турския външен министър Мевлют Чавушоглу за турска намеса при приемането на Закона за вероизповеданията

Арогантната и унизителна за България позиция на Турция, артикулирана от външния министър Чавушоглу продължава да фокусира вниманието у нас и да тревожи хората. Ескалиращите опити на Република Турция да се държи като попечител на България и като настойник на българските турци, трябва да бъдат рязко пресечени.

Каква е държавната реакция? Какво предприемате вие от ОП, попита водещата Клара Маринова.

Атанас Стоянов отговори, че е напълно съгласен с констатацията на водещата и за съжаление Турция продължава да се намесва във вътрешните работи на България. ВМРО са имали категорична и яростна позиция против тази политика. Според народния представител опитите на югоизточната ни съседка да се заиграва с мюсюлманското вероизповедание и двете протурски партии у нас – ДПС и ДОСТ – пряко застрашава националната ни сигурност. Затова и от ВМРО са предприели протест пред посолството на Република Турция. Радващото е, че българското правителство също е подходило адекватно и разумно.

Вие похвалихте премиера и външния министър за тяхната активност, но аз имам известни съображения по този повод, да стоиш 5 часа да си говориш с един не толкова важен политик на Турция, като още от началото беше ясно, че извинение няма да последва. После турският министър заяви и българският външен министър потвърди, че са имали доста разговори. Не знам доколко това се вписва във вашето убеждение, че трябва да имаме твърда и категорична позиция, отбеляза водещата Клара Маринова.

Събеседникът ѝ отговори, че всичко това нямаше да се случи, ако Народното събрание беше приело предложението на ОП да се прекрати външното финансиране за вероизповеданията. Според него държавата трябва да поеме финансирането на собствените си вероизповеданията. По този начин ще ограничим влиянието и на Република Турция, и на други фондации и сдружения, физически и юридически лица. Често такива финансирания до голяма степен държат в зависимост и българските мюсюлмани, циганите и всички онези, които по икономически причини едва ли не се свързват с религията и с южната ни съседка, завърши Атанас Стоянов разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 4 април 2019 година.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *