Атанас Стоянов: Евроизборите са важни за бъдещето на България, затова хората трябва да гласуват

Атанас Стоянов: Евроизборите са важни за бъдещето на България, затова хората трябва да гласуват

08 март 2019  |   0 коментара

Атанас Стоянов, народен представител от ВМРО в ПГ „Обединени патриоти”, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Приемането на второ четене на Закона за социалните услуги

Атанас Стоянов обясни, че това е последният от трите закона, за които правителството е поело ангажимент още през миналата година. Той продължи, че с него се въвежда планирането на национално ниво на нови социални услуги чрез разработването на национална карта на социалните услуги. Те ще бъдат на общинско, областно и национално ниво. Създава се агенция за качеството на социалните услуги, каквато досега не е съществувала. Нейното откриване няма да доведе до нови кадрови щатни бройки и раздуване на администрацията. Агенцията ще лицензира частните доставчици на социални услуги, ще поддържа регистъра на тези доставчици и ще извършва проверки на място.

Този закон е крайно належащ, за да сложи правна рамка на така желаните промени в социалната система, категоричен бе народният представител.

Предложенията на ОП за членове на ЦИК

Атанас Стоянов обясни, че са внесли две предложения за членове на ЦИК от името на коалиция „Обединени патриоти“. Според него, това е положителен знак и показва, че трите партии мислят в една посока. Едната кандидатура е за заместник-председател, другата - за член. Народният представител заяви, че следващата седмица ще бъдат обсъдени кандидатурите и по най-бързия начин трябва да се конституира състава на комисията, защото има технологични срокове. Новата ЦИК ще има доста работа и Народното събрание не трябва да бъде онзи прът в колелото, който да спира нейната дейност.

Отхвърленото президентско вето върху промените в Изборния кодекс

Атанас Стоянов заяви, че още през следващата седмица ще бъдат внесени промените, които се отнасят до връщането на старото статукво по отношение на преференциите. Той обясни, че по този начин управляващите се съобразяват с волята на мнозинството български граждани.

Вие от ВМРО призовахте президента да наложи вето, но вчера участвахте в отхвърлянето на ветото, защо така се случи, попита водещата Клара Маринова.

Събеседникът ѝ отговори, че от ВМРО са призовали държавния глава да наложи вето само върху текстовете, засягащи преференциалния вот. Румен Радев обаче е върнал почти всички изменения, вероятно следвайки политиката на БСП и това е била причината ВМРО да не се съгласи. Същевременно ние поддържаме своята теза и ние също ще предложим да се върне стария режим за преференциалния вот, какъвто е бил винаги. Това е в интерес и на демокрацията, категоричен бе Атанас Стоянов.

По думите на Цветан Цветанов, Вие връщате Изборния кодекс оттам, откъдето тръгнахте, старите постановки. Президентът Ви призова за същото. Той в мотивите си отбелязва връщането на старите норми. Защо отхвърляте ветото, нали връща старите норми, за които и вие говорите, попита водещата Клара Маринова.

Атанас Стоянов отговори, че гласуването на ветото е еднократен акт, а не гласуване поотделно на всеки един от текстовете. Затова и голяма част от ОП са гласували за отхвърлянето на ветото, което засяга много промени, а не само преференциите и състава на ЦИК.

Кампанията за евровота

Колкото се приближаваме към евроизборите, се изяснява, че българските избиратели се интересуват повече от битката ГЕРБ-БСП, отколкото от евровота. Дискутират се преди всичко вътрешнополитически, български икономически, социални, обществени проблеми. Коментират се състоянието и действията на нашенските власти и институции. Критикуват се всички и всичко. Защо? Какво кара българските граждани да подменят еврофокуса и да налагат национална гледна точка в предизборната кампания за евровота, попита водещата Клара Маринова.

Атанас Стоянов отговори, че през последните години голяма част от българските граждани са станали наистина политически апатични. Народният представител, обаче, подчерта, че за България евроизборите са много важни, защото ЕП е основната институция на ЕС и взема решения, които пряко ни засягат. Според него, е много важно ЕС да бъде Съюз на отечествата, а не на либерализма, ЕС на националните държави, а не на мигрантите и бежанците. Тези избори не са маловажни, тези избори са част от бъдещето на България! Затова на 26-и май да не ходим за гъби или за риба, а всеки български гражданин да прецени кой е най-достойният и да гласува за него, призова Атанас Стоянов.

Заедно или поотделно ще се явят партиите от ОП на евроизборите?

Атанас Стоянов заяви, че в коалицията „Обединени патриоти” винаги е било динамично, имало е спорове, но те винаги са били открити и никога не е имало задкулисие. Никога не е имало пазарлъци. Народният представител обясни, че известни противоречия има, но се търси начин да се постигне компромис чрез разговори. Той подчерта, че се надява трите партии да се явят заедно на евроизборите, но дори и това да не се случи, то не е записано в коалиционното споразумение и трите партии имат право да го направят.

Вие предложихте вътрешни избори, но в същото време обявихте номинацията на Ангел Джамбазки, тоест предопределихте кой ще е водач на листата, отбеляза водещата Клара Маринова.

Събеседникът ѝ отговори, че това е мнението на ВМРО, но едни вътрешни избори щяха да определят нещата. За ВМРО безспорен фаворит е Ангел Джамбазки, защото статистиката показва, че той е един от най-активните евродепутати изобщо.

Посещението на Дмитрий Медведев в България

Прокрадват се коментари, че резултати от това посещение няма, а България е второстепенна дестинация, защото е дошъл Медведев, а не Путин, какъв е Вашия коментар, попита водещата Клара Маринова.

Атанас Стоянов отговори, че вероятно истината е някъде по средата. Според него, за да се стигне до реални резултати за икономиките на двете държави, такива визити са задължителни. Има и много нюанси, които не зависят само от двете страни, а и от решения на ЕС и на Турция, що се отнася до газопреносните системи. Народният представител изрази надеждата си страната ни да има балансирана политика и да следва националния си интерес, а не сляпо указанията на Европа.

Но доста ни охладиха амбициите, първо „Газпром” не планира да участва в газовия хъб „Балкан”, второ, за АЕЦ „Белене” искат държавна гаранция, тоест не е толкова лесно да се реализират тези два проекта, отбеляза водещата Клара Маринова.

Народният представител отговори, че наистина премиерът Борисов трудно ще даде отговор на някои от висящите в момента въпроси, а Русия е точно пример за страна, която следва своите интереси. Той подчерта, че преди 10 години АЕЦ „Белене” може и да не е бил приоритет, но в момента това е ключов, стратегически проект, който трябва да реализираме, защото потреблението ще се увеличава. Същото е и с газопреносната система, защото тя дава този евтин ресурс, с който българските предприятия да произвеждат. Нещата са взаимносвързани и тук българското правителство трябва да бъде на висотата на отговорностите, които стоят пред него, и на база на разговори, на преговори, на икономически анализи да извличаме най-полезното от тези срещи, завърши Атанас Стоянов разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 7 март 2019 година.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *