Арбитражното производство е бързо и ефективно и е в полза на бизнеса в България

Арбитражното производство е бързо и ефективно и е в полза на бизнеса в България

16 юни 2017  |   0 коментара

Заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова участва в семинар на тема „Арбитражното производство в полза на бизнеса”, организиран от Софийски арбитражен съд  при  Сдружение „Международна асоциация за правосъдие и арбитраж” със съдействието на Международния съд в Париж при Международна арбитражна камара в Париж (МАКП) (CAIP).

По покана на председателя на Софийския арбитражен съд г-жа Мария Янева в България за първи път гостува Ирина Гириф, генерален секретар на Международния съд в Париж при Международна арбитражна камара в Париж. На форума присъстваха Доминик Грамше, заместник икономически съветник на посолството на Франция, директорът на Московския културен делови център - Борис Громов, народни представители  и представители на Министерството на правосъдието.

Арбитражът е изключително ефективен способ за разрешаване на частно-правни спорове в Европа. Необходимо е България да въвежда добрите практики, които са свързани с тези процедури.

Това заяви д-р Султанка Петрова при откриването на семинара.

Според нея е хубаво да има повече такива форуми, на които се показват ползите и предимствата на арбитражните съдилища, а също така и европейския опит в това отношение. Тя изрази надежда, че подобни практики ще дадат добра основа за развитието на арбитража у нас в полза на бизнеса и ефективното и обективно  разрешаване на спорове.

Желанието ни е да покажем, че бизнесът има възможност бързо, евтино и ефективно да реши своите спорове. Не на последно място ще е възможно да се направи един по-малък разход, за разлика от този, който трябва да се плаща на държавните институции, категоричен е председателят на САС Мария Янева.

Правилно използван, арбитражът  е ефективен, бърз и гъвкав начин за решаване на спорове в бизнеса, това  сподели по време на форума и главният секретар на МАКП Ирина Гириф. Според нея България е с висок пазарен потенциал, но все още неразкрит от френските компании. По думите на Гириф арбитражът, в сравнение с другите начини за разрешаване на конфликти, притежава предимството, че се издава решение, което има сила на присъдено нещо и подлежи на принудително изпълнение на същото основание, както и това на държавния съд.

Предстои Софийският арбитражен съд и Международната арбитражна камара в Париж да подпишат споразумение за сътрудничество. Целта на посещението на Ирина Гириф в България беше да бъдат уговорени рамките за подписването на международно споразумение за партньорство между двете арбитражни съдилища.

Заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова подкрепя становището, че подписването на това споразумение е от изключително важно значение за бизнеса, защото ще направи по-лесен достъпа до правосъдие. Така всяка договаряща държава ще признава силата на арбитражното решение и ще допуска неговото изпълнение, като прилага „Конвенцията за признаване и изпълнение на чуждестранни решения“.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *