Антон Андонов: Стара Загора се превърна в Гърция

16 октомври 2015  |   0 коментара

За нас от ВМРО – Стара Загора градът ни заприличва все повече на Гърция – раздута администрация и все по-големи заеми, които ще бъдат плащани от гражданите на общината. Общината върви към фалит.

Това заяви кандидатът за кмет на Стара Загора, издигнат от ВМРО, Антон Андонов в предизборен дебат по БНТ

Старозагорци живеят на две скорости – едната е скоростта, с която се изграждат велоалеите и парковете, а другата е безработицата. Има огромна миграция на населението между 20-40 години. Причината е, че през последните 4 години в града няма сериозен инвеститор, което води и до липса на работни места, поясни Андонов.

За мен община Стара Загора не е само центъра, нито крайните квартали. Нека не забравяме че, в общината има 51 населени места. Точно в тези малки населени места са влезнали само няколко процента от бюджета на общината, а беше обещавано много повече. В по-големите старозагорски села броят на жителите е около 60 хиляди. Затова е необходимо през следващия управленски мандат да бъдат заделени достатъчно средства от общинския бюджет, които да се инвестират в тези села. Хората, живеещи в по-малките населени места, също са старозагорци и също плащат данъци на общината и тя трябва да се грижи за тях, припомни кандидатът за кмет.

В областта на културата основен въпрос е операта - една от емблемите на Стара Загора, и трябва да се направи всичко възможно тя да излезе от хаоса, в който се намира. Операта има ново ръководство и се надявам с помощта на Общината тя да се превърне в това, което трябва да бъде, заяви той.

През последните 20 години ВМРО води активна борба срещу незаконното строителство, напомни кандидатът за кмет Антон Андонов и заяви, че в случая с незаконните цигански къщи в старозагорския квартал „Лозенец“ има само една мимикрия. По думите му 90% от квартала е незаконен. Той посочи, че на мястото на съборените незаконни постройки вече има изникнали нови.

Кандидатът на ВМРО напомни, че законът е еднакъв за всички. Във връзка с коментираните 500 парцела, на които да се заселят хората, чиито къщи са незаконни и са били съборени, той запита кой ще поеме финансирането на изграждането на т.нар. цял нов квартал.

Проблемът е, че липсва цялостна политика – първо държавна, а после и общинска, за справяне с незаконното строителство. Изсипват се безумно много средства – например за направата на интеграционни центрове, но ефектът е нулев. В кв. „Лозенец“ има такъв център, но той стои заключен, информира Антонов.

„Аязмото“ и „Бедечека“ – двата парка имат идентични проблеми със застрояването, защото дълго време нямаше очертано и документирано кои са реалните им граници. Затова и например в „Аязмото“ в едната му част вече има цял малък квартал. Това е проспиване на проблема от няколко администрации, посочи той.

Ние от ВМРО смятаме, че администрацията на община Стара Загора има изначало объркани приоритети. Ако градът ни може да се опише като една къща, то в момента се прави само оградата и градинката отпред. Той отправи питане към кандидата на ГЕРБ и досегашен кмет, който се хвали, че общината има усвоени 700 млн. лв., колко от тях са отишли за споменатите 51 населени места в община Стара Загора. 

ВМРО ще настоява тези 51 населени места да имат отделни бюджети, заяви Андонов.

По отношение на сигурността той посочи, че ВМРО категорично ще настоява за приемането на общинска наредба, която да регламентира дейността на т.нар. доброволни отряди за защита, тъй като това предложение на патриотите е било отхвърлено от управляващите в изминалия мандат.

В заключение кандидатът на ВМРО за кмет на Стара Загора Антон Андонов остави на екипа на БНТ 11 сигнала, свързани с груби нарушения в общината на стойност 40 млн. лв.

Антон Андонов и кандидатите на ВМРО за общински съветници може да подкрепите с № 24 в бюлетината.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *