Антон Андонов: Загърбихме различията, за да направим нещо полезно за децата на Стара Загора

Антон Андонов: Загърбихме различията, за да направим нещо полезно за децата на Стара Загора

08 февруари 2020  |   0 коментара

Еднократна финансова помощ в размер на около 400 лева за първо дете предлагат да се изплаща вносителите на проекта на Правилник за отпускане на еднократна финансова помощ за новородено или осиновено дете на територията на община Стара Загора. Това стана ясно на пресконференция на съветниците Диян Димитров от ГЕРБ, Методи Пенчев от Земеделски народен съюз (ЗНС) и Антон Андонов от ВМРО, които са го внесли за разглеждане на сесията на 13 февруари. До края на годината за изплащането ѝ ще са необходими близо 350 хиляди лева. 1 394 са родените старозагорски бебета през 2018 година.

Общинският съветник от ВМРО Антон Андонов подчерта, че групите на трите партии са стиковали позициите си почти година и половина. От партията бяха внесли и в подобно предложение и в предишния общински съвет.

В крайна сметка повечето колеги загърбихме различията, за да направим нещо полезно за децата на Стара Загора. Изхождахме от една и съща позиция – да бъдем полезни на нашите съграждани, заяви той.

Надявам се, че правилникът ще отговори на очакванията на хората, които са избрали Стара Загора за раждане и отглеждане на деца. Ако колегите подкрепят предложението ни на първо четене по време на февруарското заседание, а след това и на второ четене през април, от знаковата дата 1 юни ще може да подпомогнем новородените или осиновените старозагорски деца, уточни Диян Димитров.

За да се получава помощта родителите или осиновителите ще трябва да отговарят на няколко условия. Трябва да са български граждани и поне единият от тях към момента на кандидатстване да е с постоянен и настоящ адрес на територията на общината най-малко от година преди това. Родителите трябва да са пълнолетни и да имат поне средно образование. Заявлението за финансовата подкрепа може да се поиска в срок от 90 дни след раждането или осиновяването на детето.

Вносителите имат идея размерът на помощта да бъде степенуван, както е при еднократната помощ, която изплаща държавата за новородено, и сумите да се увеличават в зависимост от поредността на детето в семейството и ще се отпуска до 3-то дете включително, уточни още Диян Димитров.

На този етап искаме да приемем текстовете, така за следващата година ще имаме по-конкретна цифра за необходимите средства, както и подробна статистика за родените и осиновени бебета, обясни Методи Пенчев и подчерта, че ще се търсят възможности условията за получаването на еднократната финансова помощ да се надграждат и подобряват.

Подадените от родителите заявления с необходимия набор документи ще се разглеждат от 5-членна комисия, в чийто състав ще има служители от общинската администрация и общински съветници. Вносителите разчитат и други членове на местния парламент, които имат подобни идеи да подкрепят проектоправилника им при гласуването на заседанието на общинския съвет. В пресконференцията взеха участие и съветниците Боян Бабанов (ГЕРБ), Митко Маринов (ЗНС) и Никола Чакалов (ВМРО).

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *