Димитър Антов: Ставащото със „Св. София“ в Турция е символ на реваншизма

Димитър Антов: Ставащото със „Св. София“ в Турция е символ на реваншизма

30 юли 2020  |   0 коментара

Тънка е нишката на взаимоотношенията между мюсюлмани и християни

Софийската джамия „Баня Баши“ да стане музей. Идеята е реципрочна на превръщането на „Света София“ в Истанбул в действаща джамия. Задочен диалог с различни подходи водят и балканските държави, които с горчивина и тежки въздишки приеха решението на Истанбул да смени статута на Света София от музей в действаща джамия.

В студиото на „България сутрин“ общинският съветник от ВМРО Димитър Антов припомни, че „Св. София“ е правена от Юстиниан I 5-6 века, както и че в нея има безценни мозайки.

Ние не сме човекоядци, ние укоряваме постъпката на този човек - Ердоган. Бойко Борисов опитва да бъде приятел с него на всяка цена. Ние сме създали много тънка нишка на взаимоотношения между мюсюлмани и християни, подчерта той.

Общинският съветник допълни, че не е съгласен с тезата, че гърците са наследници на Византийската империя, тя е била много по-голяма от малка Гърция.

Те са се възгордели, че са владели православния свят - четете Тончо Жечев по темата, допълни Антов.

По думите му България и Турция имат дълъг опит, що се отнася до съвместното живеене.

„Света София“ е построена през VI век в тогавашен Константинопол, столица на Византийската империя. В продължение на 916 години катедралата се е считала за най-големия храм в света, а след завладяването на града от османците през 1453 г., тя става главната джамия на империята. Според решение на турското правителство от 24 ноември 1934 г. сградата получава статут на музей.

Гледайте целия разговор във видеото>>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *