Анкета на „Галъп“: 83% искат държавна стратегия по Циганския въпрос, за която говори Каракачанов

Анкета на „Галъп“: 83% искат държавна стратегия по Циганския въпрос, за която говори Каракачанов

31 януари 2019  |   0 коментара

Когато стане дума за общонационалната политика от последните седмици, 70%, например, подкрепят действията на вицепремиера, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов във Войводиново. 25% са „против“, а останалите се колебаят. 

Това се казва в анализ на „Галъп интернешънъл“ след проведена експресна анкета*.

Чувствителността на обществото по въпроса с гетата очевидно е висока, но това не означава, че се подкрепят стихийни действия – напротив, 85% смятат, че е нужна стратегията, за която Каракачанов говори - за решаване на въпросите с гетата. 12% пък са на обратното мнение, анализират още социолозите. Текст на целия анализ може да намерите на интернет страницата на агенцията >>>.

Припомняме, че идеята за държавна програма по Циганския въпрос отново стана актуална след случая „Войводиново“, при който цигани нападнаха военен. Тогава вицепремиерът посети селото и след негова намеса започна събаряне на незаконните постройки в гетото във Войводиново. Красимир Каракачанов настоява за приемане на национална стратегия, която да се справи с Циганския въпрос, самият той се ангажира да внесе подобен документ за обсъждане в Министерски съвет.

Лидерът на ВМРО бе упрекнат, че е нарекъл действията на циганите във Войводиново „нагли“, което пък му навлече обвинения в дискриминация. В защита на Каракачанов и с настояване правителството да приеме такава стратегия се обявиха видни български интелектуалци, както и от СПС „Защита“. От анкета на популярния сайт Дир.бг пък става ясно, че думите на Каракачанов събират огромна подкрепа от хората, които ги припознават като верни.

*Това са част от изводите от бърз телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“ по специална панелна методика, която осигурява максимална представителност на данните. Проведен е сред 800 души между 24 и 26 януари. Независим е от външно финансиране. Абсолютното максимално отклонение е ± 3.5% при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души. Наред с текущи общополитически въпроси, сондажът хвърля светлина и върху присъщите за зимния сезон теми за градската среда, почистването на снега, качеството на въздуха и т.н.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *