Андрей Слбаков пита Европейската комисия относно ревизия на Натура 2000

Андрей Слбаков пита Европейската комисия относно ревизия на Натура 2000

26 юни 2020  |   0 коментара

В стратегията за биоразнообразието, публикувана на 20 май, Комисията заложи свръхамбициозните цели за Натура 2000, включително и въвеждане на 30% от територията на ЕС като защитени зони и 10% като стриктно защитени зони. Комисията поема отговорност да изработи критерии и дефиниции за това какви територии трябва да бъдат включени.

Това посочва евродепутатът от ВМРО в групата на ЕКР Андрей Слабаков. Той отбелязва и, че за щастие стратегията също така затвърждава правото на държавите членки да вземат решение кои територии да бъдат защитени на базата на местните биологически и географски характеристики.

Над 34% от територията на България е включена в Натура 2000, което двойно повече от средния процент за ЕС, в това число и такива абсурдни места като хвостохранилища, гробища, част от АЕЦ Белене и цели квартали от населени места, заявява евродепутатът.

Той пита как възнамерява ЕК да постигне общата европейска цел от 30% защитени територии и 10% стриктно защитени територии без да се намесва в дейността на държавите членки, чиято природа не подкрепя такива проценти.

Има ли намерение Комисията да започне ревизия на териториите, които в момента се намират в Натура 2000, и по специално да ги оцени по критериите, които възнамерява да изработи преди края на 2020 г., пита още Слабаков.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *