Андрей Слабаков: Хората на изкуството могат да се подпомагат чрез платена арт платформа

Андрей Слабаков: Хората на изкуството могат да се подпомагат чрез платена арт платформа

08 юни 2020  |   0 коментара

Режисьорът и евродепутат Андрей Слабаков предложи на Европа да има фонд, който да подпомогне дейците на културата за преодоляване на последиците от коронавируса. Негова е идеята и за нова арт платформа. В нея трябва да има всичко. Не само театър, но и балет, опера, кино, художници, изложби и произведения на писатели. Това трябва да стане с гарантиран държавен минимум, обясни той в ефира на НОВА.

Евродепутатът е категоричен, че въпросната платформа трябва да е платена, за да може хората на изкуството на бъдат финансирани през нея. Той допълни, че ще проведе разговори с кабелните оператори за въвеждането ѝ.

Не само туризмът и ресторантьорството са пострадали от коронакризата, заяви Слабаков и призова за повече обединение на дейците на културата и изкуството, за да отстояват исканията си в подкрепа на своя труд.

По данни на Съюзите 13 727 души се занимават с изкуство, от тях половината са на свободна практика. Индиректно покрай тях има заети още много хора, сподели евродепутатът.

Той прогнозира, че още доста време залите ще останат празни заради страха на хората от зараза. А и не виждам как зрителите ще изкарат с маска на лицето едно двучасово представление, коментира режисьорът.

Андрей Слабаков е един от авторите и на предложението кирилицата да бъде призната като българска азбука, а не славянска и това да бъде регламентирано в нужната документация.

Нормално е да се казва, че това е българска азбука. Тя е създадена от определена общност, ние сме я създали, коментира режисьорът.

След прибирането си от Брюксел Слабаков е бил под задължителна 14-дневна карантина. С Ернестина си махахме на двора на разстояние от 10 метра, обясни той. Евродепутатът похвали и работата на полицаите, които в изпълнение на задълженията си са го проверили четири пъти в този период дали спазва задължителната карантина.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *