Андрей Слабаков: Искам българската култура да бъде общоевропейско достояние

Андрей Слабаков: Искам българската култура да бъде общоевропейско достояние

05 юни 2019  |   0 коментара

Новият евродепутат обяви като първа своя мисия да помогне на българските пчелари

Много са ми интересни всички коментари как съм щял да изложа България, като някакъв тъмен балкански субект, с външния си вид в Брюксел

Интервю на Таня Грозданова, „Под тепето

Той влезе в с гръм и трясък в голямата политика  – режисьорът Андрей Слабаков, избран за български депутат в Европейския парламент, посети Пловдив и отговори на въпроси на Под тепето без спирачки на устата.

- Бил ли сте вече в ЕП?

- Вътре не, бил съм в Брюксел защото някои от моите филми имат награди от там.

- Пушачите от цяла България гледат с надежда към Вас. Да се надяват ли на подкрепа във Ваше лице, да се борите за правата ни?

- Може да се надявате, но това едва ли ще е първото, което ще мога да направя. Мисля, че и до там трябва да се стигне. Аз лично бях привърженик на заведенията със зали за пушачи и непушачи. Това ми се вида демократично.

В момента положението е чиста дискриминация спрямо пушачите, които пак са мнозинство. Това е много интересно! Говорим за демокрация, демокрация, демокрация и пак малцинството ще ни налага.

В това има нещо изключително лицемерно. Продаваш ми цигари до ресторанта, но аз не мога да ги пуша вътре. Защо ми ги продаваш? Ами ще Ви кажа защо. Защото са 2 милиарда и 800 милиона акцизи, е затова ми ги продаваш. Това е едно лицемерие. Моето здраве не те интересува, интересува те само да лапаш. Защото тия 2 млрд. и 800 млн. аз не знам колко стигат до българските граждани, може би аз нямам информация или една голяма част някой ги е свил, като обикновено.

И въобще ЕП има смисъл защото трябва да има някакви по-бдителни органи, освен някакви регулации. Там трябва да се дебне – ако дадеш 5 лева от европейските пари, трябва да го дебнеш до посиняване. Така е!

- Ще си вземете ли тениските с Че Гевара и автомат Калашников в Брюксел?

- В Интернет има изключително прости хора, част от хората, разбира се, не всички. Това е едно трайно несвободно пространство. Тъй като те не знаят защо аз нося фланелката с Че Гевара, те решават, че аз съм комунист. Значи аз я нося защото той е умрял със снимката на Левски. Много поздрави на необразованите кретени, които вършеят из интернет пространството! Като не го знаят, да си траят.

Автомат Калашников е най-добрия автомат в света. Какво искате да нося М-16?! Него не го харесвам. Не ме кефи. Тогава щях да бъда демократ ли?

- Купихте ли си костюм?

- Дали съм си купил? Имам някакви сака, но ще трябва да си купя костюм. Абитуриентският не ми става вече. Не, аз не харесва костюми. Има хора, които харесват. Еми да си ходят както си искат.

Тази ключовата теория – как аз ще изложа всички българи в ЕС, това е идея на някой с изключително слугинска психика, който не е излизал извън Драгоман. Аз съм живял много години като емигрант в Европа и никой не се е скандализирал от моя вид. Бил съм на около 100 фестивала и пак никой не се е скандализирал.

Там хората отдавна вече са прескочили идеята, че човек като облече костюм става господин. Там всеки си ходи както си иска. В ЕП има облечени по всякакъв начин хора, има и с костюми, разбира се. В крайна сметка тези хора отиват на работа, те не отиват на модно ревю и това ми изглежда напълно естествено.

- В коя комисия се виждате най-полезен?

- Освен тази за култура ли? Вероятно ще бъда в комисията по култура. Сега съм обещал на едни изключително умни и практични хора, които ми се обадиха, когато почти стана ясно, че ще вляза в ЕП и казаха „моля ти се помогни ни да решим нашите проблеми“. Това са пчеларите в България, което означава, че аз ще отида и в земеделие най-вероятно. Много хора смятат, че аз нищо не разбирам от земеделие. Искам да им кажа, че не е задължително, в тези комисии не непременно всеки е експерт в земеделието. Просто да проверят. Наемат се външни експерти, прави се всичко и се пускат законопроекти, които ще решат някакви проблеми на хората. Така че аз за пчеларите ще се боря много!

Между другото, бяха събрали 1 млн.подписа или повече в европейските институции за решаването на проблема с пчелите, така че това мисля, че ще може да се постигне по някакъв начин.

- Каква ще е първата Ви инициатива?

- Защо искате толкова конкретни неща да Ви издавам?

- Кажете какъв работен план имате?

- Имам план. Чакайте да си събера сътрудниците. Аз имам много планове.

- А какво искате?

- Искам българската култура и изкуство да бъдат общоевропейско достояние. Както смятам, че и тук трябва да е общобългарско достояние другата част от европейската култура, защото като сме един съюз е логично все пак да се познаваме. Тоест ще работя в тази посока със сигурност. Още не знам точно под каква форма. Дали това ще са седмици на българската култура, тъй като само да се появява спорадично по някои филм, изложба или концерт, това е изключително недостатъчно.

Може би пчеларите ще са първи, мисля след втори юли първото е земеделие. Те имат изключително много проблеми и то не само в България. Аз не мога да разбера как така ние сме член на ЕС, а Съюзът внася много повече от Украйна, отколкото от България. Извинявайте, ама Украйна е извън ЕС. Хайде да си помагаме за съюза, ако може!

- Какво мислите за размера на евродепутатската заплата?

- Ами онзи ден го научих.

- Колко?

- Мисля, че е 5 800 евро. Другите пари са за сътрудници, за офиси и други някакви работи, които не съм ги гледал в подробности. В крайна сметка, вероятно с нея ще може да се живее в Брюксел. Нали заплатата се харчи там.

- Влязохте с гръм и трясък в голямата политика. Не тръгвате ли по стъпките на Вашия баща?

- Де да знам? Сигурно тръгвам. Аз като се върнах от Италия, където бях дълго време емигрант, първото нещо, което направих, е да го откажа да се занимава с политика.

Може би идва един период, в който на човек му писва само да е зрител и иска и той да прави нещо, за да има смисъл. Сега ще видим колко ще има смисъл. Надявам се, че ще има.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *