Андрей Слабаков инициира среща между Браншова асоциация полимери и екоминистерството

Андрей Слабаков инициира среща между Браншова асоциация полимери и екоминистерството

28 август 2019  |   0 коментара

По инициатива на евродепутата Андрей Слабаков в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) беше проведена среща между заместник-министър Николай Кънчев и представители на Браншова асоциация полимери (БАП). Основната тема беше транспониране на приетата Директива (ЕС) 2019/904 на Европейския парламент от 5 юни 2019 година относно намаляването на въздействието на определени пластмасови продукти за еднократна употреба върху околната среда.

По време на дискусията Цветанка Тодорова, председател на Управителния съвет на БАП, постави въпроса за по-плавното транспониране на европейската директива, така че фирмите от бранша да могат да пренастроят производството си, както и за участието на представители на БАП в дейността на работната група към МОСВ. Денчо Денев („Новиз“ АД, Пловдив), предложи гратисен период на изделията от забранителния списък и обърна особено внимание върху липсата на контрол при продажбата на продукти от полимери. Румен Иванов („ЖУ-БГ“ ЕООД, Габрово) говори за огромните загуби, които ще понесат българските производители, и постави въпроса как ще бъдат компенсирани. Теодора Желязкова („АТЕ ПЛАСТ“ ООД, Стара Загора) подчерта необходимостта от диалог между МОСВ и БАП и заяви, че е големите търговски вериги също трябва да бъдат привлечени към дебата. 

Заместник-министър Николай Кънчев поиска конкретни предложения и покани БАП да участва в дейността на работната група към МОСВ. Той подчерта, че много скоро предстоят сериозни законодателни промени във връзка с европейската директива. Също така обясни, че поради очакваните загуби е предложено българските производители да получат безлихвени кредити.

На свой ред евродепутат Андрей Слабаков наблегна на необходимостта от информационна кампания за разделно събиране на отпадъците от пластмаси. Той обясни, че е започнал проучването на европейски фондове и програми, които евентуално биха подпомогнали българските производители, както и че му предстои среща с евродепутата Симона Бонафѐ, която беше един от основните докладчици и деен участник в дебатирането и приемането на Директива (ЕС) 2019/904 на Европейския парламент.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *