Ангел Джамбазки: Ще говорим с „Алтернатива за Германия" за промяна на ЕС

Ангел Джамбазки: Ще говорим с „Алтернатива за Германия" за промяна на ЕС

18 октомври 2018  |   0 коментара

Евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки даде кратко интервю пред Actualno.com след участието си в дискусията „Към изборите за ЕП 2019: ще успеят ли европейските политически партии да адресират приоритетите на гражданите и техните идеи за бъдещето на ЕС“ в Дома на Европа в София.

Аctualno.com разговаря с него за европейската перспектива както за България, така и в цялост. Джамбазки посочи, че България има естествени съюзници в ЕС на база на общи интереси.

По линия на защита на българските предприемачи ние имаме общи интереси с Унгария, Полша, Румъния и някои ситуационни сближавания с прибалтийските държави. По темата за защита на родния бизнес, миграцията и защитата на общите граници имаме общи гледни точки и добри връзки с т.нар. Вишеградска четворка и взаимодействия в лично качество с господин Курц и господин Салвини (бел. ред. - вицепремиерът на Италия и лидер на националистическата Северна лига). С тях ще водим разговори как трябва да променим ЕС, за да бъде по-достъпен, по-ефективен и по-малко разхитителен и бюрократичен. Ще водим разговори и с нашите приятели от „Алтернатива за Германия“. Виждате, че те напипват пулса на обществените тревоги и основателно имат високи резултати на изборите. Време е за промяна в ЕС, за може той да бъде полезен. От своя страна България трябва да гони собствения си национален интерес, защото всеки преследва своите цели, каза евродепутатът.

Джамбазки посочи и конкретните стъпки, чрез които това може да се постигне. Необходимо е рязко съкращаване на броя на комисарите и въобще на комисиите, както и на сферите, в които развиват дейност, ограничаване на федерализацията в някои сфери, където тя в вредна. Няма причина да има общи позиции в образованието, защото чрез това ни се налагат чужди културни модели, като например еднополови бракове, смяна на пола и т.н. Няма нужда да бъдат набивани в главите на децата подобни неща, категоричен е Джамбазки. 

Не трябва да забравяме също, че за нас пазарът е общ, но на Запад налагат протекционизъм и рестрикции. Когато преди 10 години при нас влезе свободния пазар, ние го приехме добре. В резултат на този процес, обаче, няма българска верига бензиностанции. Глобализация, ще кажете. В първите 10 хранителни вериги в България, 7 са чужди. Това доведе до закриване на малки фирми, загуба на работни места, нови мигранти. А сега, когато наши фирми за превозване дават конкурентни заплати на Запад, идва президентът Макрон и казва „Вие вземате хляба на френските работници“. Нас ни интересува хляба на българските работници и когато сте ни казали, че ще има общ пазар, не може административно да пречите на фирми да работят там, заяви заместник-председателят на ВМРО.

Не търсете заговор само срещу България. Той е и срещу Полша, Унгария, Румъния. Ние държим огромна част от бизнеса с автомобилните превози. В резултат Германия, Франция, Италия, Австрия се огледаха в този бизнес и започнаха да налагат административни пречки пред свободния пазар. Опитват се да фалират българските фирми, за да вземат работниците от тях. За Ваша информация, това засяга пряко над 150 000 български семейства. Към тях прибавете свързаните бизнеси и направете сметка, какъв ще бъде ефектът, допълни още евродепутатът.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *