Ангел Джамбазки участва в конференция на ЕКР за детската бедност в ЕС

Ангел Джамбазки участва в конференция на ЕКР за детската бедност в ЕС

05 декември 2019  |   0 коментара

Българският евродепутат и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки взе участие в организираната от бившия полски министър-председател Беата Шилдо конференция, която бе посветена на детската бедност в рамките на Европейския съюз и начините за борба с нея. Въпрос, който беше посочен като един от приоритетите във встъпителната реч на новия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Участие в конференцията взеха представители на полското правителство, евродепутати и експерти от Полша, Германия, Словакия.

Децата и семейството са най-голяма ценност в нашето общество. Същевременно по данни на „Евростат“ 24,9% от децата между 0 и 17 години в ЕС са в риск от бедност и социално изключване.

Проблемът с детската бедност е пряко свързан с неграмотността, с липсата на дрехи, на жилища. Липсата на образование води много често до липса на трудови навици, което води до тотална маргинализация - един затворен кръг, отбеляза Джамбазки.

Заместник-председателят на ВМРО запозна присъстващите си колеги, експерти и гости с примери за огромно отрицателно въздействие и недоброжелателна експлоатация от НПО-та, които водят до задълбочаване на сериозността на този общоевропейски проблем. Джамбазки даде пример със средствата в размер на над един милиард лева, които са отпуснати за интеграция на циганите в периода между 2007 и 2017/2018 година и усвоени от около 500 неправителствени организации. След завършването  на проекта или управляваната от тях програма голяма част от тях престават да съществуват. Това е ясно доказателство за липсата на намерение да постигнат реални резултати, показващо усвояването на пари за определен кръг от хора.

Наскоро в България един документ – „Национална стратегия за детето 2019-2030 г.“ породи широк обществен дебат и напрежение. Зад нея стоят НПО-та, които получават пари от три добре известни фондации - „Норвежки финансов фонд“, Фондация „Отворено общество“ и фондация „ОУК“. Всички те подкрепят и налагат Истанбулската конвенция и подобни на нея актове. Налагат политики срещу традиционното семейство и приетите социални и морални ценности. За щастие, тази стратегия, подобно на Истанбулската конвенция, не бе приета, допълни още Джамбазки по време на конференцията.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *