Ангел Джамбазки: Турция е агресор

13 ноември 2014  |   1 коментар

По време на  пленарен дебат в Брюксел по темата „Турски действия, създаващи напрежение в изключителната икономическа зона на Република Кипър” заместник-председателят на ВМРО – Българско национално движение и евродепутат Ангел Джамбазки изобличи турската държава като агресор и нарушител на международното право.

Ето пълния текст на неговото обръщение в зала:

„Уважаеми г-н Председател,

Уважаеми г-н Комисар,

Уважаеми колеги,

Това, което днес извършва Турция, в нарушение на международното право, е една последица от това, което извършваше, когато турските войски окупираха Кипър.

Поведението на Република Турция е силно обезпокоително, то е провокативно към всяка една от държавите в региона. Да Ви напомням ли провокациите срещу държавата Израел, да Ви напомням ли провокациите, които прави Турция като насочва нелегални имигранти на територията на Гърция и на територията на България?!

Поведението на Турция - Турция управлявана от своята неосманистка доктрина, според мен няма никакво намерение да продължава усилията за членство на Турция в Европейския съюз.

Сегашното поведение на Република Турция е едно, това не е поведение на европейска държава, това е поведение на държава агресор.

Аз остро настоявам и тази зала, и Комисията да вземат отношение, да изразят своето настояване, на най-високо ниво, това поведение на агресор да бъде преустановено.

Благодаря Ви!”

Повече по темата:

Острата реакция на Джамбазки е по повод откровените провокации, които турската държава извършва в Средиземно море.

Миналата седмица турски научно-изследователски кораб, охраняван от турски военноморски сили е навлязъл в изключителната икономическа зона на Кипърската република с цел проучване за полезни изкопаеми.

Турция се позовава на споразумение с непризнатата Севернокипърска турска република.

С тези си действия по мнение на редица специалисти по международно право Турция де факто оспорва изключителната икономическа зона на Кипър и отправя предизвикателство към кипърската държава и ЕС.

По-рано през седмицата действията на Турция бяха силно критикувани както от Кипър, така и от редица средиземноморски държави и окачествени като откровена провокация. В този смисъл отправиха критики не само европейски държави, но и Египет.

Коментари

  • Aglika Kalkova

    ноември 13, 2014 в 6:08

    НАЙ - ПОСЛЕ един АКТИВЕН български евродепутат !!! Отново ПОЗДРАВЛЕНИЯ за Вас, г-н Джамбазки, дай Боже повече български депутати с Вашата действеност!!! Най - после ЕДИН български политик, който не спи!!! ЕДИН , който реагира своевременно, адекватно, с категорична и ясна позиция на всичко, което става! ДАНО това да даде своя сигнал на повече българи - да се събудим!

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *