Ангел Джамбазки: Няма да делим, а ще обединим патриотичния вот

01 май 2019  |   0 коментара

ЕС трябва да бъде променен, категоричен е патриотът

Най-успешният български евродепутат в досегашния мандат на ЕП и водач на листата на ВМРО – Българско национално движение Ангел Джамбазки в интервю за „Още от деня“ по БНТ.

Водеща: Преимущество или недостатък е че досега бяхте евродепутат? Питам, защото оттук нататък постоянно ще Ви задават въпроса какво направихте като бяхте евродепутат.

Ангел Джамбазки: Много са нещата и са подробно изброени в един издаден от нас документ с това, които смятаме за постижение в този петгодишен мандат на ЕП, който изтича. Затова определено е преимущество, че съм бил евродепутат. Преимущество беше за мен да браним в ЕП българските интереси и българската кауза. Преимущество беше да браним българската граница от нелегалните имигранти, българското общество - от радикалния ислямизъм, интереса на българите - от двойните стандарти при храните. Да браним правата на стотици хиляди българи в транспортния бранш. Положихме усилия, които трябва да продължим в следващия мандат.

Водеща: Има ли неща, които не успяхте да свършите?

Ангел Джамбазки: Разбира се. Ако един политик си помисли, че е успял да свърши работа, значи това е краят на неговата политическа кариера. Винаги може повече и трябва да се полагат повече усилия.

Водеща: Как ще си поделите патриотичния вот?

Ангел Джамбазки: Не желаем да го делим. Желаем да обединим патриотичния вот.

Водеща: С какво се отличаване Вие от другите, които използват патриотична и националистическа риторика?

Ангел Джамбазки: Отличаваме се със свършената досега работа. Аз имам пет години биография в Европарламента. Старах се да защитавам и браня интересите на България и българите и хората, надявам се, ще оценят това. Темите, по които работихме, са двойни стандарти, миграция, радикализъм, пакета „Мобилност“ – 1 и 2. Успешно бранихме законните интереси на българите в Македония, Западните покрайнини, Албания, Косово. Признато бе българско малцинство в Албания, предстои да се случи и в Косово.

Разговорът за приобщаването на Западните Балкани ще продължи в много формати. Факт е обаче, че Западните Балкани станаха видими на картата на Европа по време на председателството на България на Съвета на ЕС.

Категорично ние имаме интерес да няма граница между Охрид и Черно море.

Водеща: Обединена Европа или Европа на нациите?

Ангел Джамбазки: Ние сме за Европа на отечествата, което е донякъде Европа на нациите. Европа на отечествата е по-добрият формат на Европейския съюз, защото ще имаме възможност да браним своите интереси. Например проекта „Макрон“ за мобилността – когато Европа е обединена под формата на брюкселската бюрокрация виждаме как г-н Юнкер прокарва интересите на Франция и Германия и ги представя като европейски. А те категорично не са европейски.

Водеща: Макрон също има и проект за ново европейско възраждане, в който предлага нови политики и нови институции, които да правят тези политики.

Ангел Джамбазки: Само да напомня, че ренесансът на Европа започва заради притока на източноевропейци, които са принудени да напуснат родните си места заради османското нашествие. В тези идеи на Макрон личи популизъм и невъзможност да бъдат осъществени, защото той се стреми да направи френско-германо-центрична Европа, в която Франция и Германия да са ядрото, моторът, а всички ние да бъдем периферия. Така те искат от нас да изсмукват работна ръка – образована и ниско платена, а да продават тук своите дрънкулки. Двойният стандарт при храните бе точно доказателство за това. Казват ни „Вие няма да работите в Европа, но ние ще продаваме у Вас“, т.е. да бъдем само донор на работна ръка, което е неприемливо, това е недопустимо. Затова и мисля, че този проект няма да бъде осъществен.

Европейският съюз трябва да бъде променен така, че да защитава българските интереси и ние ще направим точно това.

Цялото интервю вижте във видеото >>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *