Ангел Джамбазки: Ние сме българи по произход, по земя и по кръв

Ангел Джамбазки: Ние сме българи по произход, по земя и по кръв

14 май 2019  |   0 коментара

Бъдещето е в земята и земеделието. Светът ще търси чиста храна, светът ще търси и България, категоричен е водачът на листата на ВМРО – Българско национално движение за Евроизбори 2019.

За единството на нацията и красотата на традициите, преплетени и в символиката на българската носия; за миналото, бъдещето и завръщането към корените; за отбелязването на датата 9 май  - разговор с Ангел Джамбазки на 9 май в Златарица.

- Г-н Джамбазки, с какви чувства сте днес на Празника на Златарица?

- Все още са Великденските празници и българският народ и нация празнува тези дни. За мен е истинско удоволствие и го казвам не заради протокола - имаме дълго познанство и приятелство с кмета, а и заради подкрепата на хората в Златарица, което ме кара да се чувствам добре дошъл. Винаги ми е приятно да бъда тук

- 9 май – Ден на победата или Ден на Европа? Кое е по-важно да се отбелязва?

- Важно е да запазим и защитим българската нация, а не е важно да взимаме страна в никакви спорове. Кой каквото иска да отбелязва. Уважавам правото на всеки един български гражданин или организация да припознава някакви дати и да се чувства добре на тях. Но за мен България е над всичко и не искам да участвам в никакви противопоставяния на тези теми.

Ако говорим за Европа, ние българите сме нацията в Европа, която е запазила 1300 г. своето име на Балканите и в Европа – няма друга такава. Държавите, които сега ни учат на ум и разум, са формирани в средата и края на 18 век и са богати заради колониалното си минало. България не е трупала благосъстояние от кърваво злато и кървав шоколад, или кървави диаманти, или кървав петрол. Ние сме бранили нашето и сме освобождавали нашето. Ние трябва да напомним, че днес сме в Златарица и при Златарица е може би втората по значение битка по време на Руско-турската освободителна война. Ние не трябва да позволяваме някой да отрича българската история и да я омаловажава. Да омаловажава жертвата на българския народ по време на борбата срещу турското робство, отричайки историческите факти. Така че – кой каквото и да празнува, честитя му, желая му здраве. Но настоявам да бранят преди всичко българските си корени и традиции!

Погледнете назад (на сцената – бел. ред.) децата в народните носии. Няма нищо по-красиво от това – от българското дете, от българската народна носия. Българската нация е единна, неделима. Няма да позволим никой да я дели на малцинства, общности, религии. Ние твърдим, че сме българи по произход, по земя и по кръв, а религиозните или общностните различия, нямат за нас значение. Затова в Европейския съюз ще продължаваме да браним това, което сме бранили тези 5 години – уникалността на нацията ни, традициите на нацията ни и бъдещето на нацията ни.

- Поздравихте дванадесетокласника Владислав Узунов, който се класира в челната тройка на националното състезание „Млад фермер“. Какво му казахте?

- Аз нарочно го догоних, защото бъдещето и на ЕС, и на България е връщането към корените. Земеделието ще става все по-важно. Сега конюнктурата е такава, че младите хора предпочитат да завършат нещо високопарно, но нищо значещо като PR, като „Директор на водопад“, като „Мениджър на вятърна мелница“. Това време ще отмине. Бъдещето е в земята и земеделието. Все повече по света се търси органично, биологично земеделие. Затова бях силно впечатлен, че такъв млад човек, младо българче два пъти е отишло на състезания и ги е печелило. Затова разменихме телефонните си номера и му казах, че ще му помогна, вкл. и финансово, и в обучението му, и в развитието му. На драго сърце ще му помогна с единственото условие да се развива в България и да работи земеделие в България.

- И за оставането на младите в България ли ще се борите в ЕС?

- Ще видите, че много българи ще започнат да се връщат. Виждате, че светът се променя твърде бързо. Променят се работните места – електронизация, роботизация. Ще премахнат хиляди работни места и мнгото професии. Вчера (8 май – бел. ред.) в Германия пуснаха експериментално втората в света магистрала с електрически камиони, които са без водачи. Един камион, един влекач води след себе си 150-200 ремаркета. Това е бъдещето. А земята е вечна и е безценна. Ще става само по-скъпа. И бих посъветвал всички ваши читатели, които сега си мислят да продадат нивата на дядо си, за да си купят панелка в „Люлин“, че това е най-глупавата сделка, която могат да направят. Панелката в „Люлин“ има живот още 20-ина години, след което ще падне, а земята им е вечна. Не само, че земя не трябва да се продава, напротив - земя трябва да се купува.Трябва да се използват всички възможности да се случи това нещо. Светът ще търси чиста храна, светът ще търси и България. Ще търси здрава храна, ще търси и полезна храна. А това идва само от земята.

Така че – ще видите. Това е бъдещето. Който сега се ориентира натам, ще просперира и ще успее.

- Виждате ли България като фактор в Европа?

- Да, разбира се! След като 17 човека успяхме и аз, който отидох там без предварителна подготовка (това е факт!), а успяхме накрая на този мандат да убеждаваме 20 англичани и 7 германци да дойдат и да гласуват за българска кауза срещу своята кауза. Да, ние можем да бъдем фактор, когато разберем, че нямаме началници нито на Изток, нито на Запад. Единствен началник е българският народ и българската нация. Тогава, когато защитаваме гордо своите интереси; тогава, когато достойно и честно преговаряме с останалите, а не се опитваме да шмекеруваме, да се пазарим и циганим (използвам тази дума с чиста съвест), тогава ще бъдем фактор и на Балканите, и в Европа.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *