Ангел Джамбазки: Недопустима е гръцката намеса в църковните ни дела

19 декември 2017  |   1 коментар

Недопустима е гръцката намеса в църковните ни дела. Очаквахме недоволството на Гръцкия синод от решението на църквата ни да „подслони“ македонската. Това заяви в „Денят започва“ по БНТ заместник-председателят на ВМРО и български представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки.

В исторически план, още от времето на църковните ни борби и двете столици (Атина и Белград, бел.ред) работят активно срещу българския национален интерес, каза Джамбазки, коментирайки позицията на ВМРО срещу реакцията на Гръцката православна църква.

Той напомни, че Българското възраждане започва именно с църковните борби за българска църковна независимост от Гръцката патриаршия, която се опитва да гърцизира българското население.

Ангел Джамбазки, зам.-председател на ВМРО и евродепутат: Недопустима е тяхната намеса. Дължим уважение и благодарност на мъдростта на Св. Синод на Българската православна църква, която направи възможно най-доброто в тази ситуация. Трябва да поздравим и обществениците, които помогнаха.

Джамбазки припомни още, че гръцките патриаршии винаги са били антибългарски и просръбски настроени. Епархиите, които в момента съставляват Македонската православна църква - Охридска архиепископия, са окупирана част от диоцеза на Българската православна църква. 

Коментари

  • Костадин ХАДЖИТОДОРОВ

    декември 19, 2017 в 11:08

    Недопустима е намесата не само на гръцката църква,но и на всяка друга.Коя друга църква е искала нашето мнение по някакъв въпрос ???Никоя ! Напротив - и гръцката, и руската, и сръбската са умрели да работят срещу нас докато не са ни взели Хилендарският манастир.Тия изкуфели старци-доносници кой ги бие по главите,та ще ходят да се съветват с този или онзи? Просто излизат с едно изявление, че признават Македонската църква и толкоз! Ама нали ги е страх от КГБ.

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *