Ангел Джамбазки: Кога за последно българите имахме колония някъде из Африка, че не си спомням, за да плащаме чужди грешки

Ангел Джамбазки: Кога за последно българите имахме колония някъде из Африка, че не си спомням, за да плащаме чужди грешки

10 април 2019  |   0 коментара

На първо място е важно да се знае, че този член 50-и е създаден, за да може Англия да има съобразен изход, той е написан за тях. Обединеното кралство никога не е било интегрална част от този съюз и никога няма да бъде, по много причини – исторически, политически, търговски, икономически и т.н. По-важен въпрос за мен е защо, какво предизвика тези процеси. Една част от причините за този референдум беше дълбоко погрешната политика на ЕК по отношение на миграцията, водена от канцлера Ангела Меркел, председателя Юнкер и впоследствие от Макрон. Показваните кадри как хиляди хора газят граници, бият се с полиция, хвърлят сълзотворен газ и т.н. бяха една от причините за това решение на гражданите на Обединеното кралство. И тук вече важен въпрос е в процеса за Брекзит как ние разпознаваме българския интерес, как защитаваме правата и интересите на гражданите в ЕС, и как защитаваме собствения интерес вътре в Съвета на Европейския съюз.

Това каза в „Референдум“ по БНТ евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки. Предаването се излъчваше от телевизионното студио в централата на Европейския парламент в Брюксел.

Факт е, че ЕС трябва да бъде променен, но не по начина, по който се опитват да го променят нашите политически противници. Ние казваме, че когато трябва да се взимат решения, които засягат националните ни интереси  - трябва да се чува по-силно гласът на националната държава. Мога да Ви дам пример с нестихващата мигрантска криза. Защо се породи опитът да бъдат санкционирани Полша и Унгария? Защото Полша и Унгария, защитавайки националния си интерес, не искат да получават на своя територия преразпределени нелегални имигранти. Това е и българският интерес, категорично заяви Джамбазки.

Ние българите кога за последно имахме колония някъде из Африка, че не си спомням? Защо трябва да плащаме цената на чужди грешки? Защо трябва да се съгласяваме да се преразпределят нелегални имигранти на наша територия? Ето Ви един въпрос, по който има тежко разделение. Ние казваме – трябва да пазим нашите граници и да няма мигранти на нашата територия. А другите казват – дайте да делим тази отговорност. Ние не сме печелили от това, че да плащаме сметката, каза евродепутатът.

Когато говорим за двоен стандарт и за нарушение от страна на Комисията – ето ги примерите. Пакет „Мобилност 1”, предложен от Комисията, налага протекционизъм от страна на Германия и Франция и не позволява на източните и централно европейските фирми да работят на тяхна територия. Пакетът „Мобилност II”, предложен от Комисията, настоява за либерализация на вътрешните автобусни превози в държавата България, за да могат германски и френски фирми да се занимават с този бизнес у нас. Т.е. Германия и Франция ни предлагат през ЕК ние да не може да работим там, но те да могат да го правят в България. Ето това е фрапиращ, драстичен пример за лицемерие и двоен стандарт от страна на ЕК. И тук съм напълно съгласен с проф. Легутко – ЕК би трябвало да бъде неполитически орган, какъвто се опитват да го направят федералистите и ни докарват всички беди. ЕК трябва да бъде изпълнителният орган и без това там са се събрали неизбрани от никого чиновници. Тяхната задача е да работят, а не да измислят политики. Политиката трябва да се парви в Съвета и трябва да бъде възложена от министър-председателите и да бъде възложена на ЕК от тях, категоричен бе Джамбазки.

По отношение на голямата европейска националистическа среща в Милано, организирана от Салвини, Джамбазки каза следното:

ВМРО имаше лична покана да присъства в Милано. Политическата логика и това да бъдеш отговорен и почтен към твоите съюзници е когато си започнал нещо с тях, да го завършиш с тях. Ние сме част от ЕКР. Ще преговаряме с нашите колеги от „Северната лига“ , „Алтернатива за Германия“, евентуално г-н Норман. Ще преговаряме с тях като една политическа сила – като ЕКР. Ние сме стабилно политическо семейство – третото по големина в ЕП. Няма политическа логика – ние работейки заедно 5 години, накрая да кажем – отиваме при Салвини. Да, може да говорим със Салвини, но заедно, а не поотделно.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *