Ангел Джамбазки и Галин Григоров – на работна среща за Дунав мост 3

Ангел Джамбазки и Галин Григоров – на работна среща за Дунав мост 3

23 април 2018  |   0 коментара

Областният управител на област Русе Галин Григоров проведе работна среща с евродепутата Ангел Джамбазки във връзка със срещата от есента между представители на държавната и местна власт от България и Румъния за изграждане на трети мост над река Дунав именно при Русе.

Идеята беше категорично подкрепена от Джамбазки, поради все по-нарастващата роля на трансевропейските транспортни коридори VII и IX, увеличения търговски обмен между двете държави и ежедневните километрични задръстванията в района Русе-Гюргево.

В този аспект двамата обсъдиха детайли относно организирането на предстоящ форум, в който да участват евродепутати от България и Румъния, които да застанат зад идеята. В следващите дни ще бъде уточнена и конкретната дата на инициативата.

Освен това бяха дискутирани и възможностите за ново райониране на страната и предимствата на Русе като административен център.

Повишаването на плавателността на река Дунав също беше обект на разговора им, тъй като това би довело до засилване на важността на речните пристанища и по-специално това на Русе, като едно от най-големите. Като пречка беше посочен ТЕЦ Черна Вода, който е разположен на територията на западната ни съседка Сърбия и намалява плавателността на реката през периодите от годината, когато нивото ѝ е ниско. Джамбазки увери, че Европейската комисия води постоянни преговори със сръбските власти за прекратяване на тази практика и най-вероятно до края на тази или началото на 2019 г. проблемът ще бъде решен.

 

 

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *