Ангел Джамбазки за пакета за „Мобилност“: Не е време за празненства

Ангел Джамбазки за пакета за „Мобилност“: Не е време за празненства

06 юни 2018  |   0 коментара

Проектът „Макрон“ цели да направи административни спънки пред източния бизнес и да го фалира. Това заяви в студиото на „Още от деня“ по БНТ българският представител в Европейския парламент и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки. Той заяви, че е рано за празненства, защото предстои дълга битка правата на българските превозвачи да се опазят и спазват.

Гласувани са три различни доклада за пакета „Мобилност“, отбеляза Ангел Джамбазки.

Връщането на камиона в страната на произход е свързано с каботажа – използване на чужд камион в границите на една държава, обясни Ангел Джамбазки. Така множество полски камиони не изпълняват международни превози от и до Германия, а работят изцяло в нейните граници, даде за пример той. При международните превози камионът не е нужно да се връща в страната на произход.

Това не засяга българските шофьори, тъй като те не се занимават с каботаж. Проблем, обаче, е планирането на почивката в срок от 21 дена по-рано, заяви Джамбазки.

В България с бизнеса за превози се занимават над 150 хиляди души, мнозинството от които работят семейно или в малък колектив, заяви Джамбазки, заради което не може да се говори, че България цели „социален дъмпинг“. Фирмите с много камиони и служители в България са няколко. Бизнесът с превози е най-доходоносният за държавата след енергетиката и туризма и той е от национален интерес, заяви Джамбазки.

Той подчерта, че не е време за празненства, защото предстои дълга битка. Според него, това е най-важното гласуване в мандата на сегашните евродепутати. Тук не е нужно искане да се излезе от ЕС, а де се защитят националните ни права, допълни той.

Според Джамбазки, сега предстои трудната борба, за да се преодолее „цинизмът“ на онези, които искат да отнемат бизнеса на българските превозвачи. А те ще се опитат да го направят и то с един магарешки инат, посочи той.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *